Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 oktober 2019

  Så väljs du ut till kontroll

  När länsstyrelsen knackar på dörren för att kontrollera din stödansökan kan det bero på flera olika saker.

   Henrik Gustavsson.
  Henrik Gustavsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Länsstyrelsen i Skåne kommer i år att göra omkring 1 600 kontroller av ansökningar för olika typer av stöd. Myndigheten sköter även kontrollerna i Blekinge län.

  Det är Jordbruksverket som bestämmer hur många som ska kontrolleras. De gör också en del av urvalet av vilka ansökningar som ska kontrolleras.

  – Sedan görs det en del som är ett slumpurval och en del som kallas riskurval, säger Henrik Gustavsson, en av tre kontrollansvariga på länsstyrelsen i Skåne.

  I riskurvalet kan man exempelvis hamna om man har en kombination av olika villkor. En annan riskgrupp är lantbruk med marker som är utspridda geografiskt över fler olika områden.

  – Det kan vara svårare att få ihop logistiken om man har marker på många olika ställen. Man kan behöva flytta djur och maskiner. Man ska hinna med helt enkelt.

  Ungefär mellan 5 och 7 procent av ansökningarna blir uttagna varje år till kontroll beroende på vilket stöd det handlar om.

  Kan du ge ett exempel på något vanligt fel ni brukar hitta?

  – Det är till exempel ganska vanligt att vallar inte uppfyller kravet för vallstöd och ekostöd. Sedan är det inte alltid aktivitetskravet är uppfyllt för marker med gårdsstöd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen