Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti

  Så utförs djurskyddskontroller under pandemin

  Hur säkerställer länsstyrelserna att en god djurhälsa hålls mitt i en rådande pandemi? ATL har kartlagt hur myndigheten arbetar för att utföra sina djurskyddskontroller på ett smittsäkert sätt.

   Några besök hos lantbrukare som är 70+ blir det inte i dagsläget. Men i övrigt rullar det på som vanligt på landets länsstyrelser.
  Några besök hos lantbrukare som är 70+ blir det inte i dagsläget. Men i övrigt rullar det på som vanligt på landets länsstyrelser. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Folkhälsomyndigheternas rekommendationer om att undvika kontakt med personer över 70+ har gjort att normalkontroller hos djurhållare som är i riskgrupp skjuts fram.

  Svaret är detsamma från i princip alla länsstyrelser i landet och på Gotland skriver man så här:

  ”Vi gör aviserade normalkontroller precis som innan pandemin. Enda skillnaden är att aviserade kontroller i dagsläget inte genomförs hos personer som är i riskgrupp 70 år eller äldre.”

  Om läget är akut

  Trots restriktionerna är svaret från alla länsstyrelser i landet tydligt: om läget är akut genomförs kontrollerna ändå.

  På en del håll undviker man i största möjliga mån att utföra kontroller i inomhusmiljöer, ett exempel på det är länsstyrelsen i Örebro som i stället förklarar att man fokuserar på kontroller i mer ventilerade stallar för tillfället.

  Kontroll på distans passar inte alla

  Något som skiljer länsstyrelserna åt är huruvida man kan utföra kontrollerna på distans med hjälp av bilder och videosamtal. Skåne är det län som använder sig av den lösningen.

  ”Skillnaden är att vi prioriterar fler anmälningsärenden som så kallade granskningsärenden i stället för fysisk kontroll. Det innebär att vi genomför kontroll genom samtal med djurhållaren via telefon eller till exempel Facetime och begär in bilder, veterinärintyg eller andra handlingar som styrker det djurhållaren säger”.

   Erika Brendov, LRF:s expert i djurskyddsfrågor.
  Erika Brendov, LRF:s expert i djurskyddsfrågor. FOTO: Cecilia Persson/LRF

  När länsstyrelsen i Kalmar däremot får samma fråga är svaret annorlunda:

  ”Vi låter inte djurhållaren visa sina djur och genomföra en egenkontroll genom videosamtal.”

  Inte heller i Västernorrland använder man sig av så kallade egenkontroller.

  ”Lantbrukarnas eventuella egenkontrollprogram kan inte ersätta länsstyrelsens djurskyddskontroll.”

  Samma kostnader

  Alla länsstyrelser fick svara på frågan om avgifterna för djurskyddskontroller på något sätt skiljer sig från tidigare när verksamheten sköttes som vanligt. Svaret var genomgående nej.

  ”Avgift tas bara ut vid uppföljning av brister vid en normal planerad kontroll (både uppföljning på plats och administrativ uppföljning debiteras) och vid kontroll efter anmälan som bedöms vara befogad om kontrollen görs på plats”, skriver länsstyrelsen i Södermanland.

  LRF är nöjda

  Lantbrukarnas Riksförbund kom ut med rekommendationer för kontroller till berörda myndigheter i slutet av mars. Där lyftes bland annat hur lantbrukare som tillhör en riskgrupp, befinner sig i karantän, är sjuk eller känner oro för risken för smittspridning inte ska behöva känna sig tvungen att ta emot besök.

  – Vi skickade rekommendationer till Jordbruksverket om vad man särskilt bör tänka på när det gäller djurskyddskontroller i samband med corona. Hittills har vi inte fått några signaler på att det varit problematiskt på något sätt, säger Erika Brendov, LRF:s expert i djurskyddsfrågor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen