Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 december 2017

  Så tar kattparasiten över dina celler

  Att toxoplasma tar sig in i människors hjärna är känt sedan tidigare. Nu har svenska forskare också upptäckt hur parasiten tar över våra celler.

   Se upp med ladugårdskatten, framför allt om du är gravid.
  Se upp med ladugårdskatten, framför allt om du är gravid. FOTO: Mostphotos

  Toxoplasmos, som orsakas av parasiten Toxoplasma gondii, är mycket vanlig. Nästan var femte människa i Sverige bär på smittan. De flesta får inga symptom men infektionen toxoplasmos kan vara livshotande för personer med nedsatt immunförsvar och för ofödda foster.

  Smittan sprids bland annat genom kött som inte är tillräckligt tillagat eller uppvärmt och av katter.

  Det är också sedan tidigare känt att parasiten kan ta sig in i människors hjärna. De nya rönen nu är att forskarna hittat hur parasiten gör för att ta över våra hjärnor och celler.

  ”Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, det vill säga omvandla dem till rörliga ”zombier” som sprider parasiten i kroppen”, säger Antonio Berragan professor, vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom den nya studien, i ett pressmeddelande.

  I stället för att dödas av immuncellerna tar parasiten över och cellen kan röra sig för att sprida infektionen i kroppen. En liten calciummolekyl är den förmedlande länken signalerna.

  ”Det fiffiga i det hela är att signalen kan hämmas med vanlig blodtrycksmedicin”, säger Antonio Berragan.

  Forskarna är inte redo att säga att toxoplasmos kan botas med blodtrycksmedicin men att de nya rönen på sikt ska hjälpa forskningen att utveckla riktade behandlingar mot infektionen.

  LÄS OCKSÅ: Förbjud smittad kycklingLÄS OCKSÅ: Livsfarlig bakterie hittad i hundfoderLÄS OCKSÅ: Köttätande ökar inte längre

  Relaterade artiklar

  Till toppen