Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juli 2018

  ”Folk ringer och gråter, de har inget foder till djuren”

  – Folk ringer och gråter, de har inget foder till sina djur. Det finns de som låter sina djur få gå i skogen eftersom det vanliga betet är alldeles nerbränt av torkan, säger Anders Kälvelid, inköpschef för nöt på Skövde Slakteri som är nerringd av desperata djurbönder.

  Skövde Slakteri prioriterar sina egna leverantörer och har inte kapacitet att kunna ta hand om nya, enligt Anders Kälvelid som uppger att marginalerna för att ta sig an extradjur är mycket marginell.

  I första hand är det mjölkbönderna som har det besvärligast och det är framför allt dessa man försöker prioritera. För övrigt så jobbar slakteriet enligt den plan man har lagt fast sedan tidigare. Det betyder att det inte råder någon kö för den som har planerat sin slakt och gjort en slaktanmälan, medan den som nu ringer akut får vänta till januari 2019 på slakt.

  – Vi betar av kön så gott det går och kör med den kapacitet vi har, säger Anders Kälvelid som tycker att frågan om torkans konsekvenser inte kan läggas på bönder och slakterier.

  Han anser att slakterierna inte kan ”gasa” slakten och frysa in köttet om de inte får lika mycket betalt för det frysta som för det färska köttet. säger Anders Kälvelid.

  – Det är upp till politikerna och EU att bestämma om stöd till infrysning av kött, säger Anders Kälvelid

  Anders Kälvelid hyser just nu inte något större hopp om en ljusning för djurbönderna.

  – Jag är rädd för att vi snart får se bilder av hur man slår ihjäl sina djur ute på mjölkgårdarna, säger Anders Kälvelid.

  KLS Ugglarps

  KLS Ugglarps får också många oroliga samtal från djurbönder. Flera av dem handlar om vilken framförhållning djurägaren ska ha men ännu har inga djur slaktats på grund av foderbrist, uppger Paul Robertsson, inköpschef.

  – Vi har beredskap för att hämta djur om fodret verkligen är slut – men de samtalen har vi inte haft, säger han och uppger att slakten löper på enligt ”normal hantering” och att de flesta har varit ute i god tid med en slaktanmälan, även om tendensen är att fler vill slakta nu, säger Paul Robertsson.

  Paul Robertsson tycker att det är för tidigt att tala om en foderkatastrof och att tongångarna är lite väl alarmistiska.

  – Det är absolut tufft ute på enskilda gårdar. Jag har all respekt för de lantbrukare som nu är pressade. Men det är fel att påstå att djur svälter, så långt har det inte gått ännu. Många stängslar in nya betesmarker och det finns trädor att ta i bruk. Och fortfarande finns det chans för regn och att gräset växer, säger Paul Robertsson.

   Många oroliga bönder hör av sig till slakterierna då fodret till deras djur inte räcker till.
  Många oroliga bönder hör av sig till slakterierna då fodret till deras djur inte räcker till. FOTO: RICKARD NILSSON

  HK Scan

  HK Scan väljer att svara på ATL:s frågor via mejl om hur torkan påverkar deras leverantörer.

  ”Våra inköpare får fler samtal än en vanlig sommar just nu. De rapporterar att det handlar mest om att ta sig tid, lyssna och finnas till hands och prata med bekymrade leverantörer. Signalen är att situationen är bekymmersam men det handlar framför allt om att göra en plan på varje gård och fatta rätt beslut utifrån hur det ser ut just nu.”, skriver HK Scan.

  Många pratar om att läget är katastrofalt – är det så?

  ”Vi har hittills inte sett någon ökning i slaktanmälan på grund av brist på bete eller foder. Vi följer läget och upplever att de flesta avvaktar för att väga in hur den sammantagna säsongen kommer att bli. Det är snarare så att en del leverantörer har flaggat för att man vill tidigarelägga vissa slaktbokningar, och det försöker vi vara flexibla och lösa i den mån den går. Behöver våra leverantörer tips och hjälp för att planera bete och foder så går det bra att kontakta vår nötrådgivare som jobbar med Producenttjänster på HK Scan. Det är mycket kostsamt för producenter att ta bort djur ur produktion i förtid för att senare, längre fram, ersätta med ett nytt likvärdigt djur.”, skriver HK Scan.

  Har slaktköerna ökat? Om så är fallet – hur ser kapaciteten ut bland era slakterier att kunna ta emot djur?

  ”Vi köper långsiktigt in slaktdjur enligt våra kunders och konsumenters efterfrågan. Detta ligger till grund för den slaktkapacitet som vi planerar och säkrar upp. Planerade anmälningar kan givetvis justeras efter hand, det är en planering och prognos som har gjorts i förväg. Vid mera brådskande ärenden, eller vid behov av att öka sin planerade anmälan, så är det inköparen i området som hjälper till. De har regelbunden kontakt med sina leverantörer och vet hur de vid behov kan planera om och hitta lösningar. (…) Vid ökade slaktvolymer måste den extra volymen av kött finna avsättning hos kunder och konsumenter till ett för djuruppfödaren rimligt pris.”, skriver HK Scan.

  LÄS OCKSÅ: Efter två katastrofala skördeår – skänker bort 68 grisarLÄS OCKSÅ: Ingen kö än till hästslakt

  Relaterade artiklar

  Till toppen