Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2018

  Så svarade läsarna på ATL:s dikalvsenkät

  ATL hade under november månad en enkät på atl.nu om handeln med dikalvar. Bakgrunden är att det är en handel utan några öppna prisnoteringar.

   Dikalvar handlades till låga priser i höst.
  Dikalvar handlades till låga priser i höst. FOTO: Marcus Frennemark

  Vi fick in 137 fullständiga svar på enkäten, varav 98 säljare och 39 köpare. Antalet kalvar som hade handlats av dessa aktörer var 3 725 stycken, med reservation för att samma affär eventuellt kan ha registrerats av både säljare och köpare.

  Antalet kalvar i enkäten ska också ställas i relation till att det föds upp omkring 200 000 dikalvar om året i Sverige.

  De flesta kalvarna i enkäten, 3 096 stycken, var tjurkalvar.

  Medelvikten var 298 kilo på tjurkalvarna och 268 kilo på kvigkalvarna.

  Medianpriset var 20 kronor kilot bland både köpare och säljare. Medianpriset på tjurkalvar var 21 kronor kilot.

  Några kommentarer från köpare:

  ”Betalade 20 kronor för tjur och 17 kronor för kviga. Jag hämtade själv kalvarna hos uppfödaren. Jag brukar fråga slakteriets inköpare vad jag ska betala för dem. Det är en granne som jag köper av så priset på kalvarna ska vara fördelaktigt för oss båda. Jag betalade 28 kronor för tjur och 25 kronor för kviga 2017.”

  ”Vi köper kalvar av folk vi har ett samarbete med. Så vi har sett till att fixa foder så vi kan fylla stallen. Många dikobönder har inte plats för sina kalvar.”

  ”Det skulle finnas ett noteringssystem, likt det för smågrisen, som alla slakterier använde då blev säkert inte de här prisrallyna.”

  Några kommentarer från säljare:

  ”Den grupp som missgynnats mest i år är dikoproducenterna. De gör en förlust affär. Uppfödarna kommer tjäna rätt bra på årets låga pris, detta är inte ett hållbart pris om dikouppfödarna ska bli kvar.”

  ”Vi har i år sponsrat uppfödarna med cirka 2 500 kronor per kalv. Själva får vi 400-500 kronor i torkstöd. Börjar föda upp själva nästa år.”

  ”Med detta pris är det bara att lägga ner produktionen.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen