Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni

  Så ska lantbruket vattensäkras

  Borgeby

  Förra årets torka kan vara en försmak på framtiden. Småskaliga dammar, reglerbar dränering och minimerad jordbearbetning är några åtgärder för att möta utmaningen, enligt forskare.

   Jennie Barron, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet, var en av talarna på Borgeby Pre-Event.
  Jennie Barron, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet, var en av talarna på Borgeby Pre-Event. FOTO: Malin Eborn

  I Sverige gjorde chocken över förra årets torka att branschen och samhället i stort fick upp ögonen för frågor runt vattensäkerhet, menar Jennie Barron, professor i lantbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet på Sveriges Lantbruksuniversitet och en av talarna på Borgeby Pre-Event med tema vattenhantering. Ihop med kollegan och forskaren Youen Grusson pratade hon om klimatprojektioner som visar på risk för ett mer extremt väder, både när det gäller torka och ökad nederbörd.

  – I Sverige måste vi bli bättre på att ta lärdomar från andra delar av världen när det gäller vår vattenhantering så att vi slipper uppfinna hjulet igen, säger hon.

   Jeffrey Strock, professor på University of Minnesota, jobbar med vattenfrågor i USA:s jordbruksbälte.
  Jeffrey Strock, professor på University of Minnesota, jobbar med vattenfrågor i USA:s jordbruksbälte. FOTO: Malin Eborn

  Dränering eftersatt

  Småskalig vattenlagring i landskapet, att skapa en bra jordhälsa med höga mullhalter och minimerad jordbearbetning är några exempel på åtgärder för klara ett framtida klimat.

  – Vi behöver också bättre dränering på många ställen för att hantera att stora regnmängder kan komma mycket snabbt, säger hon.

  En annan talare är Jeffrey Strock, professor på University of Minnesota, som jobbar med vattenfrågor i USA:s jordbruksbälte. Liksom i Sverige ställs lantbruket inför nya utmaningar framöver. Klimatprojektioner indikerar att grödsäsongerna blir torrare och varmare här.

  – För oss gäller det att börja tänka över olika alternativ för att lösa att odlingen i framtiden behöver mer vatten, säger han.

  Ny teknik testas

  De senaste fem åren har han tillsammans med ett forskarteam jobbat med att testa tekniker för att lagra dräneringsvatten i landskapet. I stället för att stora mängder vatten rinner ut i Mexikanska golfen, ska vattenreservoarer göra det möjligt att återanvända delar av vattnet under grödsäsongen. Vattnet kan sparas i dammar, eller i redan befintliga diken. Forskarna har tittat på olika sätt att återföra vattnet. Till exempel reglerbar dränering där uppsamlat vatten pumpas tillbaka genom dräneringssystemet och når grödan via markprofilen. Men också droppbevattning under jord och mer konventionell bevattning med kastspridare har utvärderats.

  Motsatt väder

  Systemen testas ihop med lantbrukare i olika områden, men investeringar i tekniken har inte tagit fart i sådan omfattning som forskarna förväntade sig när de drog i gång projektet.

  – Ibland samarbetar inte Moder Natur, vi har de senaste åren haft väldigt kalla och våta förhållanden, säger han.

  Fördjupning innan mässan

  Borgeby Pre-Event är en konferens innan själva mässan drar i gång. Årets tema var vattenhantering. Internationella experter varvades med praktiska erfarenheter från lantbrukare. Tidigare år har teman på konferensen varit precisionsodling, jordbearbetning och etablering.

  Relaterade artiklar

  Till toppen