Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars

  "Samma moment blir billigare"

  LRF Konsults intäkter ska öka samtidigt som kostnaderna för kunderna ska minska. Det säger VD Katarina Klingspor och Stefan Linder, delägare i riskkapitalbolaget Altor.

   Delägaren i riskkapitalbolaget Altor, Stefan Linder och VD för LRF Konsult, Katarina Klingspor.
  Delägaren i riskkapitalbolaget Altor, Stefan Linder och VD för LRF Konsult, Katarina Klingspor. FOTO: Oskar Schönning

  På en presskonferens under måndagen redogjordes fler detaljer om affären där riskkapitalbolaget Altor blir nya majoritetsägare i LRF Konsult. Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström har försäljningsprocessen pågått i sex månader och från början fanns fem till tio intressenter.

  Enligt uppgifter till ATL innehöll listan inga konkurrenter till LRF Konsult, utan aktörer liknande Altor, som kunde få LRF Konsult att växa utan till exempel sammanslagningar och nedläggningar av kontor.

  Jobbar gärna i partnerskap

  Att valet till slut föll på Altor handlade enligt Palle Borgström på att bolaget har en historia av att jobba mer långsiktigt än andra riskkapitalbolag och att Altor också gärna jobbar i partnerskap med tidigare ägare.

  Poängen med affären var enligt de samlade cheferna vid presskonferensen tillväxt, det vill säga att få intäkterna i LRF Konsult att öka. Detta ska ske genom att utnyttja LRF Konsults stora kontorsnät för att sälja fler rådgivningstjänster inom till exempel sparkapital, pension och pensionsförvaltning – tjänster som redan finns i andra delar av Altors bolagsportfölj. Samtidigt ska kostnaderna hållas i schack genom effektiviseringar i arbetsflöden och teknik.

  ”Inga våldsamt ökade kostnader”

  – Vi vill ju att LRF Konsult ska vara det mest effektiva bolaget och det mest kunniga bolaget. Och det innebär att man kan addera fler kunder utan att det blir våldsamt ökade kostnader, säger Stefan Linder, delägare i Altor, till ATL.

  Några uppsägningar av personal är inte aktuella, snarare nyanställningar, enligt LRF Konsults VD Katarina Klingspor.

  – Vi behöver varenda medarbetare vi kan få, så det finns ingen anledning att göra några förändringar där, sade Katarina Klingspor under presskonferensen.

  ”Väldigt föråldrad syn”

  När ATL efter presskonferensen frågar hur LRF Konsults kunder ska tänka kring priserna på befintliga tjänster tycker Katarina Klingspor att det är en ”väldigt föråldrad syn på saker och ting”.

  – Man kan inte köpa någonting utifrån pris. Man måste köpa något utifrån att det skapar ett större värde utifrån den verksamhet man bedriver, säger Katarina Klingspor till ATL.

  Men på många gårdar är det tajt att få ihop det. Kommer fakturan från er att öka eller minska?

  – Samma moment, som en deklaration, kommer givetvis att bli billigare och det har den också blivit över tid. Inte i form av timpris, utan att den går fortare. En deklaration som tog fem timmar för några år sedan kanske idag tar två och en halv. Och då kanske det framöver tar en och en halv timma för att så småningom vara nere på femton minuter. Det är ju där effektiviseringen ligger, säger Katarina Klingspor

  Så om jag har anlitat er för samma sak i 10-15 år, så kommer det att fortsätta att bli billigare även då Altor är med?

  – Givet att det är samma sak så ligger det i korten att det måste finnas en inneboende rationalisering i allt vi gör, annars är inte vi konkurrenskraftiga och då är inte heller våra kunder konkurrenskraftiga, avslutar Katarina Klingspor.

  LÄS OCKSÅ: Riskkapitalister tar över LRF KonsultLÄS OCKSÅ: LRF Konsult på en utmanande resaLÄS OCKSÅ: Förbättrat resultat för LRF

  Till toppen