Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli 2015

  Så ska regeringen få fler unga att bli lantbrukare

  Bara 6 procent av lantbrukarna är under 34 år. Regeringen utarbetar nu en ny strategi som ska få fler unga att bli lantbrukare.

  Få unga vill bli lantbrukare i dag. Nu vill regeringen vända trenden.
  Få unga vill bli lantbrukare i dag. Nu vill regeringen vända trenden.

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tror dock att det krävs ett brett politiskt samarbete kring frågan för att vända trenden.

  – Det går inte att regeringen kör ett ensamt race kring den här biten. För då kan man byta strategi vart fjärde år och det är inget som är hållbart för jordbruk. Utan man måste veta de långsiktiga spelreglerna, säger Bucht till Sveriges Radio.

  Livmedelsstrategi

  Regeringen arbetar just nu med en livsmedelsstrategi. Den undersöker bland annat hur man kan stärka lantbruksyrkets status, öka lantbrukarnas lönsamhet och få fler unga att välja branschen.

  Alla partier står bakom

  – Utgångspunkten är att den här livsmedelsstrategin ska antas i riksdagen och där alla partier också blir involverade. Jag utgår får att man vill det. Alla partier har faktiskt sagt att de står bakom att vi ska jobba fram en nationell livsmedelsstrategi, säger Sven-Erik Bucht till radiokanalen.

  Till toppen