Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober 2019

  Så ska dödsolyckorna på arbetet minska

  De senaste åren har antalet dödsolyckor på arbetsplatser ökat och jord- och skogsbruket tillhör de branscher där dödsolyckor är vanligast. Nu vill regeringen satsa ytterligare förebyggande arbete mot dödsolyckor.

   Lantbruket är ett av de yrkena med flest dödsfall på arbetet. Arkivbild.
  Lantbruket är ett av de yrkena med flest dödsfall på arbetet. Arkivbild. FOTO: TT

  Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) var under onsdagen i möte med flera branschorganisationer angående dödsolyckor på arbetet. Jord- och skogsbruket tillhör de branscher där flest dör i olyckor på jobbet, både sett till antal dödsolyckor, och i förhållande till antal sysselsatta i branschen. Under perioden januari till september i år har 39 personer omkommit i dödsolyckor på jobbet, i jämförelse med helåret 2018 då 58 personer omkom i dödsolyckor på jobbet, varav nio arbetade inom jordbruket, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

  Regeringen vill nu ha en nollvision mot dödsolyckor på arbetet och mötet under onsdagen var ett första steg mot det målet enligt landsbygdsministern.

  – Alla ska kunna vara trygga på sitt arbete – oavsett bransch. Dödsolyckor i arbetslivet är oacceptabelt, och arbetet med en nollvision mot olyckor i arbetslivet står högt på regeringens agenda, säger landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

  Delat erfarenheter

  LRF, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Gröna arbetsgivare var några av aktörerna som deltog i mötet och åtgärder som lyftes fram var bland annat mer utbildning och forskning.

  – Det är helt oacceptabelt att människor förolyckas på jobbet. Det är en stor tragedi för de anhöriga, kollegorna och hela samhället. Den utveckling som vi sett de senaste åren med fler dödsolyckor är självklart viktig för hela regeringen att vända. Inget annat än en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet kan gälla, säger Jennie Nilsson.

  Organisationerna som var med på mötet:

  Hotell- och restaurangfacken

  Säker Skog

  Skogsstyrelsen

  GS-facket

  LRF/Säker arbetsmiljö Sverige

  Transportstyrelsen

  Skogforsk

  Jordbruksverket

  SLU

  Kommunal

  Gröna arbetsgivare

  Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund

  Relaterade artiklar

  Till toppen