Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 december 2017

  Så säkrar du pensionen

  Företagares pensioner är inte som anställdas. De har ingen tjänstepension, utan behöver spara till den själv. För lantbrukare med kapitalintensiva verksamheter kan det bli en utmaning.

  Numera bygger pensionen på hela livsinkomsten, till skillnad mot i det tidigare systemet med folkpension och allmän tilläggspension, ATP. Ända fram till 1976 sambeskattades dessutom kvinnor med sina makar.

  FOTO: Mostphotos

  Fredrik Rosén som är skattejurist på LRF Konsult säger att det har varit tufft, inte minst för den äldre generationens kvinnor. Männen fick pension, kvinnorna ingen – i princip.

  – Nu kan de få garantipension. Det är ett grundskydd som de som har haft låga inkomster under livet har rätt till, säger han.

  I år tjänar du in till din statliga inkomst- och premiepension på inkomster upp till taket på drygt 41 000 kronor i månaden (drygt 496 000 kronor år 2017). Det är en del av den allmänna pensionen som syns i det orange kuvertet.

  LÄS MER: Pensionsspara i skogen

  Men för företagare, oavsett bolagsform, finns en viktig skillnad jämfört med hur det är för anställda. Nio av tio anställda får utöver allmän pension inbetalningar till sin tjänstepension. Det sköter arbetsgivaren om.

  Aktiebolag kan ha tjänstepensionslösning

  Tjänstepensionen kan utgöra en stor del av den slutliga pensionen för anställda och det är viktigt för dig som är företagare att se om ditt hus inför ålderdomen. Driver du aktiebolag går det att ansluta sig till en tjänstepensionslösning, eller själv spara i en privat pensionsförsäkring, till exempel. Det påverkar inte din statliga pension eller andra sociala förmåner.

  Driver du däremot enskild näringsverksamhet så ska du se upp. Det kan vara lockande att välja en pensionsförsäkring som är avdragsgill och på så sätt betala mindre inkomstskatt nu. Pengarna beskattas först när de tas ut.

  – Men det är nog inte många lantbrukare som deklarerar ett överskott av aktiv näringsverksamhet på 496 000 kronor per år och på så sätt kan maxa sin statliga pension. Har man lägre överskott än så, men ändå sparar i en pensionsförsäkring som man drar av för i deklarationen varje år, då sänker man sin inkomstskatt och därmed även inkomst- och premiepensionen, säger Fredrik Rosén.

  Riskerar lägre sjukpenning

  Du sparar alltså till din privata pensionsförsäkring men förlorar samtidigt i statlig pension. Dessutom kan du få lägre sjukpenning och föräldrapenning när inkomsten minskar på grund av pensionssparavdraget.

  – För den som är lite yngre i dag och tänker skaffa barn eller har familj är det särskilt viktigt att tänka på, säger Fredrik Rosén.

  Har du däremot ett överskott som når över taket för statlig skatt, så kan du tjäna på den avdragsgilla pensionsförsäkringen. Drar du av för pensionen kan du undvika den 20-procentiga statliga skatten som tas ut på inkomster över 452 100 år 2017, eller knappt 38 000 kronor per månad. Har du lägre överskott än så kan pensionssparande med skattade pengar vara mer ekonomiskt.

  LÄS OCKSÅ: De är miljardärer på skogLÄS OCKSÅ: Småföretagare ska ha råd att vara sjukaLÄS OCKSÅ: Så påverkas ditt företag av nya reglerna

  Olika sätt att pensionsspara

  Pensionsförsäkring. Avdragsgill i deklarationen, inkomstskatt betalas först när försäkringen tas ut, tidigast vid 55 års ålder. Kan sänka marginalskatten men även göra inkomst- och premiepensionen lägre.

  Kapitalförsäkring/Investeringssparkonto, ISK. Spara i en sparkostym med skattade pengar i aktier, fonder och andra värdepapper. Hela sparkapitalet beskattas med en schablonskatt varje år i stället för vanlig vinstskatt, även under år när kapitalet minskar i värde.

  Direktsparande i aktier/fonder. Du skattar 30 procent av vinsten om du säljer med vinst. Förluster kan kvittas mot vinster i deklarationen.

  Spara i andra tillgångar som gård, hus, samlarbilar, konst med mera. Marknaden styr – som vanligt – priset när du ska sälja.

  Siffror att komma ihåg för 2017

  41 359 kr/månad ger full allmän pension – 496 305 kr/år

  37 675 kr/månad, över det betalas +20% statlig skatt– 452 100 kr/år

  37 333 kr/månad ger full föräldrapenning. – 448 000 kr/år

  28 000 kr/månad är högsta lön för full sjukpenning. – 336 000 kr/år

  Källa: Pensionsmyndigheten, LRF Konsult

  Bra att veta!

  Om du tar ut lågbeskattad utdelning ur aktiebolag eller utnyttjar räntefördelning så får du inga pensionspoäng i den allmänna pensionen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen