Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november

  Så reagerar USA:s bondeorganisationer på Bidens valseger

  Joe Biden kommer med största sannolikhet att bli USA:s 46:e president. Men väljarna i de jordbruksorienterade delstaterna i Mellanvästern röstade i hög utsträckning på Donald Trump.

   Joe Biden kommer med största sannolikhet att bli USA:s 46:e president.
  Joe Biden kommer med största sannolikhet att bli USA:s 46:e president. FOTO: ANGELA WEISS/AFP/TT

  På måndagsmorgonen hade Donald Trump ännu inte erkänt sig besegrad – tvärtom verkar han fast besluten att föra rättsliga strider i flera av de delstater där valresultatet blev jämnt. Få bedömare tror dock att detta kan leda till annat än marginella justeringar av valresultatet.

  Under lördagen gratulerade den stora lantbrukarorganisationen American Farm Bureau Federation (AFBF) Joe Biden till segern i presidentvalet.

  ”Den valde presidenten Biden kommer att få chansen att förbättra livet för amerikaner på landsbygden och för det här landets bönder och ranchägare, som står inför utmaningar aldrig tidigare skådade i den här nationens historia. En global pandemi, handelsdispyter och extremväder har strålat samman för att slå hårt mot lantbruk och annat, vilket påverkar familjer och samhällen över hela USA” säger AFBF:s ordförande Zippy Duvall i ett pressmeddelande.

   Zippy Duvall, ordförande för American Farm Bureau Federation.
  Zippy Duvall, ordförande för American Farm Bureau Federation. FOTO: USA TODAY Network/SipaUSA/TT

  I ett Twittermeddelande från National Farmer’s Union – vars medlemmar driver mindre gårdar, mätt med USA-mått, listades vad organisationen anser att Biden måste ta tag i: klimatomställning, rasism inom jordbruket, bredband på landsbygden, stärka Obamacare, tillämpa antitrustlagarna.

  Andra, som den republikanske soja- och majsbonden Ray Gaesser i Iowa befarar att Bidens större fokus på klimatförändringarna kan komma att slå mot hans jordbruk.

  ”Vi har en skyldighet att vårda vår mark och vårt vatten och alla de saker som vi har blivit välsignade med. Men vi måste också försörja oss. Om regleringarna är hårda och driver upp våra kostnader kommer mindre jordbruk att slås ut”, säger han till New York Times.

  Relaterade artiklar

  Till toppen