Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari

  Så påverkas animalieproduktionen vid sojastopp

  I dag importerar EU stora mängder soja för användning till djurfoder, vilket bland annat bidrar till stora koldioxidutsläpp. Forskare på SLU har undersökt hur mycket produktionen av mjölk, ägg och kött behöver minska om EU helt skulle undvika import av soja.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Per Groth

  Den stora produktionen av soja bidrar bland annat till avskogning, stora förluster av biologisk mångfald och utsläpp av koldioxid. Det är därför många som tycker att EU:s stora beroende av importerad soja behöver minska.

  Forskare på SLU har undersökt olika tänkbara scenarion där EU undviker import av soja utan att använda mer mark för foderproduktion.

  Studien visar bland annat på ett scenario där forskarna räknade på hur det tillgängliga djurfodret bäst skulle fördelas mellan olika djurslag för att fortsätta producera så mycket animaliskt protein som möjligt. Resultaten visar att i ett sådant scenario skulle animalieproduktionen behöva minska rejält.

  Halverad gris- och fågelproduktion

  När det gäller gris- och fågelkött skulle produktionen behöva minska med mellan 43 och 58 procent om sojaimporten stoppades. Antalet idisslare påverkas inte lika mycket.

  ”En intressant och lite skrämmande iakttagelse vi gjorde när vi arbetade med den här studien är att det går åt mer soja för att producera ett genomsnittligt kilo gris- eller fågelkött i EU (runt 0,7–0,8 kg soja) än vad som finns i exempelvis ett kilo sojafärs (runt 0,4 kg soja)”, säger doktorand Johan Karlsson på SLU, huvudförfattare till studien, i en kommentar.

  Här kan du läsa hela studien.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Fredrik Loberg

  Fakta sojaimport

  EU importerar soja från framför allt Sydamerika där merparten används för djurfoder.

  Produktionen av soja bidrar till avskogning, stora förluster av biologisk mångfald och utsläpp av koldioxid.

  I Sverige används i genomsnitt mindre soja i djurens foderstater jämfört med EU i stort, men skillnaden är liten enligt forskarnas data.

  Källa: SLU

  LÄS MER: De vill byta ut ekosojan av klimatskälLÄS ÄVEN: Befarad brist på ekosoja uteblev

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen