Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juni

  Så påverkar värmen näringarna

  Brandrisken är hög i stora delar av landet. Längre fram i veckan kan den bli extremt hög, enligt SMHI:s meteorolog Moa Hallberg.

  Just nu är det viktigt att ha samråd med uppdragsgivarna, säger Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.

   Brandrisken är redan hög men kan komma att stiga till extremt hög i vissa områden innan slutet på veckan. Arkivbild.
  Brandrisken är redan hög men kan komma att stiga till extremt hög i vissa områden innan slutet på veckan. Arkivbild. FOTO: Magnus Johansson / TT /

  Det har kommit en del regn i Götaland och västra Svealand senaste dagarna. Men tittar man framåt så blir vädret torrt och varmt. Brandrisken är redan hög men kan komma att stiga till extremt hög i vissa områden innan slutet på veckan, enligt SMHI:s meteorolog Moa Hallberg:

  – Kartan blir bara rödare och rödare under veckan.

  Men det kommer i alla fall inte att vara så blåsigt vilket håller nere spridningsrisken om olyckan skulle vara framme, enligt henne.

  I början av denna vecka kommer det att bli minst 26 grader i södra Sverige och om det blir 30 grader tre dagar i rad uppdateras det till en värmevarning. I nuläget är det precis på gränsen enligt SMHI.

  Läs också: ATL:s bloggare startade mindre eldsvåda med slåtterkrossen

  Många skogsentreprenörer parkerar nu sina maskiner. Men inte på grund av brandrisken utan för att det är semestertider, enligt Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.

  Hans skotare står stilla nu av den orsaken. Men markberedarna rullar fortfarande.

  – Men vi kör bara på nätterna och har brandvakter ute.

  – För de som kör nu är det viktigt att ha samråd med uppdragsgivarna så att det är klart vem som har ansvar för att ta beslut om maskinerna ska stå stilla eller inte på grund av den ökande brandrisken, säger Kolbjörn Kindströmer.

   Kolbjörn Kindströmer, ordförande Skogsentreprenörerna.
  Kolbjörn Kindströmer, ordförande Skogsentreprenörerna. FOTO: Maskinentreprenörerna

  Midsommarhelgens regn innebar att Wanås gods utanför Kristianstad fick sammanlagt 43 millimeter och det är behagliga 20 grader där just nu.

  – Det ser bra ut just nu, säger Johannes Andersson som är driftansvarig för verksamheten.

  Förstaskörden blev något mindre än beräknat, kanske beroende på samma frostknäpp som påverkat rapsen och helgens nederbörd gör att det är ”bladmögelväder” enligt Johannes Andersson men i det stora hela är läget under kontroll.

  LÄS MER: Vattenbrist hotar i stora delar av landet

  Relaterade artiklar

  Till toppen