Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2017

  Så påverkar mobilförbudet yrkestrafiken

  Nästa år skärps mobilförbudet i trafiken. Den tidigare lagstiftningen har beskyllts för att vara allt för uddlös. Men när nu förbudet skärps har det uppstått förvirring kring vad regeländringen innebär. Speciellt för traktorer och annan yrkestrafik.

  Lagstiftningen på området skärptes redan i december 2013. Då infördes en ny paragraf som förbjöd all mobilanvändning som inverkade på körningen. Men lagförändringen visade sig vara tandlös, och i många fall har regelverket varit svårt att tolka.

  Även för traktorer?

  Med lagförändringen som införs den 1 februari nästa år lämnas däremot ett mycket litet tolkningsutrymme. I praktiken innebär lagändringen att händerna ska vara på ratten, och absolut inte runt en mobiltelefon. Därmed blir det förbjudet att prata i telefon utan handsfree, rattsurfa, skicka sms eller ställa in mobilens gps.

  Men för yrkestrafiken skapar förbudet flera frågor:

  – Man undrar om det innebär att man inte får svara i telefon i traktorn om man befinner sig på vägen. Nu använder jag själv, och många med mig blåtand, men det är inte alla som har, säger lantbrukaren Niclas Johansson i Onsala.

  Även komradio

  Enligt Peter Karlsson, gruppchef på trafikpolisen i Jönköping, finns dock inget som talar för att traktorer och lastbilar är undantag i lagens mening.

  För alla som inte har en kommunikationsutrustning som håller måttet kan det alltså bli bråttom att förbereda sig.

  Mycket är fortfarande oklart. Men eftersom lagstiftningen är teknikneutral finns det även mycket som talar för att det kan bli svårt att använda komradio under färd. Regelverket är egentligen tydligt på den punkten redan i dag, enligt Peter Karlsson.

  – I dag får man bara använda kommunikationsutrustning om den inte inverkar på trafiksäkerheten, säger han.

  Finns bra alternativ

  I moderna bilar och traktorer har tillverkarna delvis löst förarnas uppmärksamhetsproblem genom att bygga in system som parkopplar med förarens mobiltelefon. Även sådana reglage kan till viss del avleda förarens uppmärksamhet.

  Men att det skulle bli förbjudet att fingra på dessa ser Peter Karlsson ingen risk för med den regeländring som kommer. Därmed är det dock inte sagt att det är fritt fram att ge sig in i traktorns menyer under färd, eftersom det fortfarande finns annan lagstiftning som klargör att man inte får köra vårdslöst i trafiken.

  Peter Karlsson tycker i sak att regelskärpningen är bra, och även Niclas Johansson välkomnar lagändringen. För den som inte har en inbyggd mikrofon i traktorn finns det många bra trådlösa lurar att välja bland, säger han.

  – De som jag använder från Peltor fungerar helt otroligt bra. De stänger ute buller och pratar man med någon och berättar att man sitter och plöjer så säger de att de inte har haft någon aning om detta. Men det finns flera olika lösningar, säger Niclas Johansson.

  LÄS MER: Hjälpa bilister kan stå dig dyrtLÄS MER: ATL avslöjar – dispenser bakom stora ökningen av ekologisk ölLÄS MER: Så reagerar Ölsverige på ATL:s nyhet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen