Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2018

  Så påverkar kronfallet jord- och skogsbruket

  Den svenska kronan är ovanligt svag gentemot euron och dollarn. ATL reder ut hur det slår mot olika grenar av lantbruket.

  Den främsta orsaken till den svaga svenska är att USA:s centralbank börjat höja räntorna, vilket ger investerare bättre avkastning dollar jämfört med andra valutor. Samtidigt har Sveriges riksbank hållit fast vid en ovanligt låg ränta, vilket ger motsatt effekt. Efterfrågan på kronan sjunker alltså till förmån för valutor som ger bättre ränta.

  Till detta kommer ett oklart politiskt läge, där det länge stått klart att en höstbudget kan dra ut på tiden. Två partier – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – har dessutom sagt att de vill lämna EU, vilket skapat ytterligare osäkerhet kring kronan.

  Energivinnare

  Här listar ATL negativa och positiva effekter av den svaga valutan för fem viktiga grenar inom lantbruket. Generellt gäller att alla typer av maskiner med pris i starkare valutor blir dyrare. En starkare dollar syns också i alla kostnader som är kopplade till den allt dyrare oljan, inte minst dieselpriset. Även i det ovanligt höga svenska elpriset finns komponenter som har att göra med den dyrare euron. Detta gör att de gårdar som satsat på egen energiproduktion, som biogas och solenergi, blir relativa vinnare. Även de som inte bundit sitt gårdsstöd, som sätts i euro den 30 september, blir vinnare på valutan.

  En svagare krona gör det också mindre attraktivt för handeln att importera konkurrensutsatta produkter som kött, ost och grönsaker, vilket ger utrymme för prishöjningar på svensk råvara. Även på exportsidan ger valutasituationen en frist för att expandera, särskilt när det gäller olika typer av nischprodukter som på olika sätt klarat torkan.

  LÄS OCKSÅ: Kronan rasar mot euro, dollar och pundLÄS OCKSÅ: Råvaruexperten om spannmålslager och prissäkringarLÄS OCKSÅ: Handelskrig och hot måste tas på allvar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen