Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 februari 2018

  Så ökade bröderna effektiviteten med självgående foderblandare

  Västervik

  Med en självgående foderblandare går det att spara in både maskinkostnader och bränsle, och dessutom en hel del arbetstid. ATL reste till Västervik för att för att titta på bröderna Jonssons senaste investering.

  Många stora mjölkgårdar använder bogserade fodervagnar. Men det framstod plötsligt som ett sämre alternativ när bröderna Henrik, Gabriel och Mathias Jonsson behövde göra en nyinvestering.

  I sin maskinkalkyl har de räknat med att den självgående foderblandaren ska ge bränslebesparing, men också vägt in fördelar som ökad driftssäkerhet och ökad kvalitet i foderblandningen, samt minskade servicekostnader.

  Tack vare investeringen kunde gården dessutom sälja av en traktor, och frigöra kapacitet på den tidigare så uppbundna hjullastaren.

  – På så sätt blir det en besparing. Men man klarar sig så klart inte utan lastmaskin på det här, säger Henrik Jonsson.

  Den stora nackdelen är om möjligt att maskinen är dyrare i inköp. Men den kostnaden räknar bröderna med att hämta hem när utfodringseffektiviteten höjs. I dag har bröderna 1 600 mjölkkor fördelade på två gårdar utanför Västervik i Småland.

  LÄS ÄVEN: Vårfixa maskinerna i tid

  Köpte två

  Efter gårdsdemonstrationer och studiebesök där flera fabrikat jämfördes valde bröderna till slut att köpa in två foderblandare från Siloking, vilket skapade förhandlingsutrymme. Den andra maskinen levereras dock först till hösten.

  – För driftsäkerhetens skull vill vi ha två likadana. När man har så här mycket djur är det viktigt att djuren får mat när de ska, säger Gabriel Jonsson.

  Premium: Solceller lönsam investering för företaget

  Sparar tid och pengar

  Tidigare krävde foderhanteringen en hel del maskinresurser i form av traktor, hjullastare och blandarvagn. Nu gör en maskin allt under ett betydligt kortare tidsintervall, och utan att föraren behöver hoppa in och ut mellan olika maskiner.

  – Den stora vinsten är att maskinen ger en tidsbesparing på två timmar per dag. Den fräser fodret fortare. Innan fick vi lossa och lasta med skopa, säger Henrik Jonsson.

  Eftersom lantbruket är uppdelat på flera stallbyggnader underlättas utfodringen dessutom av att företagets centraldator kan skicka kornas foderrecept direkt till foderblandaren. Tack vare maskinens skäraggregat och våginstrument plockar föraren sedan enkelt ihop de ingredienser som behövs i form av ensilage, majs, spannmål, proteinmix, HP-massa, salt och vatten.

  Totalt blandar maskinen 65-75 ton foder om dagen. Dieselförbrukningen ligger i snitt på 70-75 liter under en arbetsdag, men förhoppningen är att komma ner ytterligare tio liter per dag när man har trimmat in varvtalen och logistiken ytterligare.

  – Vi tror att vi sparar cirka 7 000 liter diesel om året när vi plockar bort lastmaskinen, trots att foderblandaren drar mer än traktorn, säger Henrik Jonsson.

  LÄS ÄVEN: Bengts kompaktlastare går på el – lönsam investering

  Bra inför sämre tider

  Förhoppningen är även att investeringen ska ge andrum om mjölkpriset viker neråt. Kan man frigöra arbetstid och minska bränsleförbrukningen är det mycket värt om tiderna blir sämre.

  Självgående foderblandare är än så länge ett ovanligt inslag i Sverige. Men Henrik Jonsson räknar med att fler hakar på.

  – Jag tycker att fler borde göra det med tanke på bränslebesparingen, arbetsbesparingen och den förbättrade arbetsmiljön – att man slipper hoppa in och ut ur maskinerna.

  – Redan vid 300-400 kor börjar man lägga en hel del tid på att blanda foder. Det här är ett effektivt sätt att skära ner på den tiden, säger han.

  Fakta: Ogestad Herrgård och Hyllela

  Omsättning: 80 miljoner kronor.

  Vinstmarginal: Inte offentlig.

  Anställda: 26 inklusive bröderna själva.

  Mjölkproduktion: 48 kubikmeter per dag.

  Areal: 2 000 hektar varav hälften skog. Åkerareal inkl arrenderad; 1 600 hektar.

  Fakta: Siloking 500+ 2519-25

  Pris: Från 2 800 000 kronor (exkl moms) beroende på utrustningsnivå.

  Kapacitet: 25 kubik

  Motor: Volvo Penta 6 cylinder 218 hk.

  Övrig teknik: Recepturprogram med molnbaserad lagring, hantering och driftsuppföljning via GPRS. Förberedd för NIR mätning vid lastning, sammankopplat med recept för korrekt TS volym. 2 stycken styrbara axlar för enklare manövrering. Kan fås med transporthastighet upp till 50 km/h.

  Källa: Kverneland

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen