Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober

  Så mycket pengar går till vd och styrelser

  524 miljoner kronor – så stora är kostnaderna för vd och styrelse hos 69 stora gröna bolag och organisationer. Det visar en granskning som ATL har gjort.

   Sydgrönts vd Sara Berger, Väderstads vd Mats Båverud och SCA:s Ulf Larsson.
  Sydgrönts vd Sara Berger, Väderstads vd Mats Båverud och SCA:s Ulf Larsson. FOTO: Rickard Nilsson/Fredrik Stork/Ulf Aronsson

  ATL har utifrån årsredovisningar tittat på kostnaderna för vd och styrelse i nästan 70 bolag och organisationer som har mycket affärer med skogs- och jordbrukare.

  Vi har jämfört kostnaden 2015 med kostnaden i den senaste offentliga årsredovisningen. Och i genomsnitt har kostnaderna i de 69 företagen ökat med 12 procent, från 466 miljoner kronor till 524 miljoner kronor.

  Vd-lön Väderstad

  Det är något mer än om ledamöterna i styrelsen och de verkställande direktörerna hade fått en ökning i paritet med vanliga tjänstemän, vilkas kostnader har ökat med 11 procent mellan 2015 och 2019, enligt SCB.

  Men det är stora skillnader mellan olika branscher och olika bolag.

  Sedan 2015 har Väderstads kostnader för VD och styrelse ökat med 40 procent från 4,7 miljoner kronor till 6,6 miljoner nu när Mats Båverud är vd.

  ”Är väldigt kompetent”

  Mats Båverud kom in i företaget för några år sedan och har bland annat sin bakgrund inom fordonsindustrin, som är en bransch som till viss del påminner om Väderstads och med flera gemensamma utmaningar.

  – Han har en väldig kompetens inom många olika områden. Så vi är tacksamma att han ville komma och vara med oss på resan, säger Väderstads styrelseordförande Crister Stark.

  Inom animalieproduktion har kostnaderna för vd och styrelse i stort sett legat stilla de senaste fem åren. Ett antal företag har minskat sina kostnader. Svenska Arla Foods AB har minskat från 7 till 4 miljoner. Inom Arla totalt har dock kostnaden för koncernchefen Peder Tuborgh och styrelsen ökat från 44 till 52 miljoner kronor. En förklaring är att ytterligare en person är inräknad i kostnaderna för 2019.

  Vd-lön Skånemejerier

  Franskägda Skånemejerier har bantat ersättningen från 7 miljoner när Björn Cederblad var vd till 4,2 miljoner kronor nu när José Antonio Lalanda är vd. Och även finskägda HK Scan har dragit ned på kostnader i HK Scan AB, från 4,4 till 2,7 miljoner kronor.

  Danskägda KLS Ugglarps ledning får dock mer betalt – 3 i stället för 2,2 miljoner.

  Inom odlingen har Berte Qvarnaktiebolag, Kristianstadsortens Lagerhusförening och Svenska Foder satsat på sin ledning, med kostnadsökningar på mellan 19 och 26 procent.

  Vd-lön Sydgrönt

  Mest har dock kostnaderna dragit i väg för Sydgrönt, med Sara Berger i spetsen, från 1,4 miljoner kronor 2015 till 3,4 miljoner 2019.

  – Förklaringen är enkel. Tidigare var jag vd som konsult och den kostnaden syns inte i posten för ersättningar till vd och styrelse. Den kvinna vi har i dag är också betydligt mer kompetent, säger Lars Erik Wall, styrelseordförande i Sydgrönt.

  Skogsindustrin i Sverige är stark och dess verkställande direktörer och styrelseledamöter har bra betalt. Billerud Korsnäs toppar förra året med 33 miljoner kronor på grund av kostnader för tidigare vd:n Petra Einarsson.

  Läs mer: Vd:n som tjänar bäst i skogsbranschen – här är hela listan

  Kostnaden för SCA:s vd och styrelse är bara hälften 2019 jämfört med 2015 – 24,8 miljoner kronor. Det beror inte bara på att SCA splittrats upp och numera bara har en sjättedel så mycket i omsättning och att vd Ulf Larsson har flera miljoner lägre lön. SCA hade 2015 också stora kostnader för Jan Johansson som fick gå samma år.

  – SCA var ett större och mer internationellt företag innan vi delade ut hygienverksamheten till aktieägarna. Då jämförde vi oss med bolag som Procter & Gamble och Kimberly-Clark. Nu jämför vi oss med bolag som Stora Enso och UPM. Det är en lite annan sport vi har att ägna oss åt nu, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA, som svarar för bolagets ordförande Pär Boman.

  Läs mer: Vd:n som tjänar bäst i lantbruksbolagen – här är hela listan

  Löner och arvoden LRF

  En som verkligen hållit emot ökade kostnader är Lantbrukarnas Riksförbund LRF. Kostnaderna för föreningen med Anna Karin Hatt som vd låg förra året på 6,8 miljoner, att jämföra med 6,5 miljoner kronor 2015. Kostnaderna har minskat kraftigt för LRF Samköp, Ludvig & Co (fd LRF Konsult) och LRF Media.

  LRF Medias kostnad – 2,5 miljoner – för Ann Henriksson och styrelsen 2019 är långt mindre än hälften av kostnaden för Ruben Jakobsson som lämnade bolaget 2015.

  Artikeln har uppdaterats. Tidigare uppgifter om Väderstad AB:s kostnader för VD och styrelse 2015 var felaktiga. Detta är nu justerat i texten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen