Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari

  Så mycket mer får Norrlands mjölkbönder

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) invigningstalade på Växadagarna i Umeå på tisdagsförmiddagen – och meddelade hur mycket mer en norrländsk mjölkbonde får per kilo mjölk genom det höjda norrlandsbidraget.

   – Norrlandsstödet är viktigt och centralt för att fortsätta kunna ha en primärproduktion i norra Sverige. Den är också avgörande för att vi ska kunna ha en livsmedelsindustri här uppe, säger Sven-Erik Bucht till ATL.
  – Norrlandsstödet är viktigt och centralt för att fortsätta kunna ha en primärproduktion i norra Sverige. Den är också avgörande för att vi ska kunna ha en livsmedelsindustri här uppe, säger Sven-Erik Bucht till ATL.

  En mjölkbonde i Norrland kommer att få cirka 25-28 öre mer per kilo mjölk, tack vare att Norrlandsstödet höjs i år. Det berättade Sven-Erik Bucht i sitt tal på Växadagarna i Umeå, som anordnas för mjölk- och köttproducenter av bland annat Växa Sverige.

  Bucht kallade höjningen av Norrlandsstödet för något ”oerhört viktigt” för norra Sverige. Redan i september meddelade regeringen i budgetpropositionen att stödet skulle höjas med 100 miljoner.

  – Det är viktigt och centralt för att fortsätta kunna ha en primärproduktion i norra Sverige. Den är också avgörande för att vi ska kunna ha en livsmedelsindustri här uppe, säger Sven-Erik Bucht till ATL.

  ”Har spridits en oro”

  Landsbygdsministerns besked på Växadagarna i Umeå togs emot med glädje och lättnad.

  – Det har spridits en viss oro bland bönder här i norr att det här bara var ett löst rykte om att det skulle bli en höjning. Det här var en väldigt bra nyhet som kom fram här i dag, säger Sixten Johnsson, mjölkbonde i Vännäs.

  – Det är otroligt positivt för mjölkproduktionen här uppe i Norrland. Vi har hört talas om 100 miljoner extra men inte fått veta nivån per liter, säger Helena Ågren, mjölkbonde från Vännäs.

  Funnits sedan 1990-talet

  Norrlandsstödet infördes 1995 för att stötta norrländska lantbrukare som har sämre produktionsförutsättningar än i söder. Nivån på stödet har legat still under många år och delvis ätits upp av inflationen.

  Tidigare har regeringen avsatt 317 miljoner per år för stödet och det har krävts en förhandling med EU för att kunna höja det.

  – Det har varit viktigt att gå i mål med det här, säger Sven-Erik Bucht.

  LÄS OCKSÅ: Regeringen höjer Norrlandsstödet med 100 miljonerLÄS OCKSÅ: Kritiserad indelning blir kvarLÄS OCKSÅ: Dagarna som gäller för 2018

  Till toppen