Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2018

  Dokument: Så mycket har ostkriget kostat

  Konflikten kring ostarna Herrgård, Grevé och Präst har skapat misstroende och osämja bland mjölkbönder från olika delar av landet. ATL har läst domen från det hemliga skiljemål som allting började med.

  I somras nådde det så kallade ostkriget tingsrättens stora stenbyggnad på Scheelegatan i Stockholm. Det är bataljens tredje juridiska instans och innebär en tredje vända med olika inlagor från parternas advokater. Det innebär också att domen från det tidigare hemliga skiljemål, som ATL avslöjade förra hösten, nu blivit allmän handling.

  Som ATL tidigare har berättat inleddes konflikten med att Skånemejerier AB skrev brev till Svensk Mjölk, där de ansåg att Grevé, Präst och Herrgård inte utgjorde giltiga varumärken. Det ledde till skiljemålet, där Skånemejerier AB ville bevisa att ostnamnen förlorat så pass mycket av sin kraft som varumärken att Skånemejerier AB inte längre ska behöva betala licens till Svensk Mjölk för att få tillverka och sälja ostarna.

   Ostarna som ligger i fokus i ostkriget är Herrgård, Grevé och Präst.
  Ostarna som ligger i fokus i ostkriget är Herrgård, Grevé och Präst. FOTO: Mostphotos

  Svenska Akademien dras in i konflikten

  I den 170-sidiga domen framkommer nu flera nya detaljer om hur omfattande processen varit. För att visa att de tre ostnamnen uppfattas som ostsorter snarare än varumärken har Skånemejerier lämnat in en stor mängd material. Här går man igenom hur ostarna benämns i kokböcker, receptsamlingar på nätet och i tidningar. Man undersöker också hur ostarna benämns i sociala medier, i produktester, i restaurangmenyer, i annonsblad samt i lexikon, uppslagsverk och ordböcker (däribland Svenska Akademiens ordlista SAOL).

  Säljare utrustas med kameror

  Dessutom presenteras en marknadsundersökning och en undersökning som visar hur butiker benämner ostarna. Under perioden mars-september 2016 har Skånemejeriers egna säljare deltagit i arbetet och tagit foton i samband med butiksbesök hos ICA, Willys, Hemköp, City Gross och Coop.

  Svensk Mjölks advokater svarar med egna utredningar och med att anklaga Skånemejerier för att ha ”tyngt målet med bevisning som måste anses perifer och som givits in utan tillhörande analys”. Tonen hos båda parter är under processen genomgående hård och stor kraft läggs vid att försöka misstänkliggöra och skjuta ner motståndarens premisser och slutsatser.

   Skiljedomen är 171 sidor lång.
  Skiljedomen är 171 sidor lång. FOTO: Oskar Schönning

  Både vinnare och förlorare

  Av domen, som är daterad den 17 mars 2017, framgår också för första gången hur den första delen av ostkriget slutade. Där framgår att det svenska varumärket Grevé visat tecken på att tappa kraft (så kallad degenerering), men att det inte skett i tillräckligt stor utsträckning för att Skånemejerier AB ska slippa betala licens till Svensk Mjölk. Den EU-varumärkesregistrering som alla tre ostar också har, är enligt domstolen också tillräcklig för att Skånemejerier ABs talan ska ogillas. Det innebär den andra segern för Svensk Mjölk, som under processen också får Skånemejerier AB:s advokater prickade i ostkrigets andra instans, Sveriges advokatsamfund.

   Det protokoll från Advokatsamfundets disciplinnämnd där ostkriget för första gången blev offentligt.
  Det protokoll från Advokatsamfundets disciplinnämnd där ostkriget för första gången blev offentligt. FOTO: Oskar Schönning

  Däremot förlorar Svensk Mjölk i en annan av sina mottattacker, som går ut på att tvisten inte kan lösas i ett skiljemål och att Skånemejerier genom att överhuvudtaget driva fallet bryter mot det skrivna licensavtalet, där parterna kommit överens om att vårda och utveckla varumärkena.

  Ekonomisk förlust för Skånemejerier

  Ekonomiskt innebär detta att Skånemejerier AB döms att betala drygt 6 miljoner kronor i rättegångskostnader till Svensk Mjölk, medan Svensk Mjölk i sin tur döms att betala 2,5 miljoner kronor till Skånemejerier.

  Skånemejerier hade inför domen yrkat på rättegångskostnader för 9,4 miljoner kronor, medan Svensk Mjölk hade yrkat på 6,2 miljoner kronor. Den största delen av parternas kostnader uppges vara advokatkostnader.

  Dessutom döms Skånemejerier att betala två tredjedelar av de motsvarande drygt 1,6 miljoner kronor som själva skiljemålet kostat, medan Svensk Mjölk döms att betala den återstående tredjedelen.

  Skånemejerier AB ägs sedan 2012 av den franska familjen Besnier genom bolaget Lactalis. Svensk Mjölk domineras av Arla Foods AB, som har sin koncernmoder i Danmark. Både Arla och Lactalis tillhör världens största mejeriföretag.

  LÄS MER: Ostkriget fortsätter

  Det händer nu

  Skiljemålet ledde i våras till konflikt bland de bondeägda kooperationerna i Svensk Mjölk. Majoriteten i Svensk Mjölk röstade då för att sälja rätten till Herrgård, Grevé och Präst till ett nybildat bolag, som kontrolleras av Arla, Norrmejerier och Falköpings mejeri. Det innebär att mjölkbönderna i Skånemejerier ekonomisk förening, som tidigare ägde Skånemejerier AB utestängs från ägandet till varumärken de varit med och byggt upp och inte heller får del av framtida licensavgifter från Skånemejerier AB. Skånemejerier ek för har därför fått igenom ett tillfälligt stopp av affären i Stockholms tingsrätt. Föreningens advokat skriver i sina inlagor att man avser att klandra vårens beslut i Svensk Mjölk. Av tingrättens beslut framgår att Skånemejerier ek för nu måste väcka sin talan innan den tredje september.

  Relaterade artiklar

  Till toppen