Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2017

  Så mycket får bönderna för Bollnäsfilen

  I samband med beslutet att Gefleortens mejeriförening går upp i Arla, såldes också rättigheterna till den populära Bollnäsfilen till företaget Kavli. I en intervju med ATL berättar Gefleortens ordförande Thomas Lundgren hur mycket försäljningen väntas ge till Gefleortens bönder.

   Gefleortens ordförande Thomas Lundgren.
  Gefleortens ordförande Thomas Lundgren. FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

  – Jag kommer att berätta att det ger runt 20 öre per liter i tre år, säger Thomas Lundgren till ATL inför extrastämman i Gefleortens mejeriförening i dag.

  Den extra krämiga filmjölken, som började tillverkas i Bollnäs redan på 50-talet, hamnade hos Milko 1991. När Milko togs över av Arla såldes filen vidare till Gefleortens efter krav från Konkurrensverket. När Arla nu också slevar i sig Gefleortens behövde Bollnäsfilen säljas igen, för att inte bryta mot konkurrensreglerna.

  Köpesumman har fram till nu varit hemligt, men i en intervju med ATL avslöjar nu Gefleortens ordförande att det enligt styrelsens beräkningar och förslag rör sig om ungefär 20 öre per mjölkliter som Gefleortens medlemmar levererar till Arla under de kommande tre åren.

  – Man får vara lite försiktig när man beräknar sådant här, men 20 öre tycker vi att vi har fog för att tala om och medlemmarna vill ju givetvis veta, säger Thomas Lundgren.

  Måste godkännas

  Thomas Lundgren betonar att modellen med att betala ut köpeskillingen på framtida medlemmarnas mjölkleveranser är ett förslag, som måste godtas på en senare stämma. Även löptiden på tre år är ett förslag från styrelsen.

  Enligt Thomas Lundgren är förslaget från styrelsen beräknat på den mjölkinvägning som Gefleortens har i dag och kan alltså komma att ändras om invägningen ändras. Räknat på en årlig invägning på 30 miljoner kilo bör köpesumman för rättigheterna till Bollnäsfilen bör alltså ligga på minst 18 miljoner kronor, enligt ATLs beräkningar. (30 miljoner kg x 3 år x 0,2 kr).

  Dagens extrastämma i Gefleortens mejeriförening handlar om att ta nya stadgar inför att Arla tar över Gefleortens mejeriverksamhet från och med nu på fredag, den 1 december. Förutom att betala ut pengar från försäljningen av Bollnäsfil ska den nya föreningen också administrera utbetalningen av medlemmarnas insatser i Gefleortens mejeriförening. För en Geflegård som levererat 1 miljon kilo i genomsnitt under det senaste tio åren ligger insatsen på 365 000 kr.

  Dubbelt medlemskap

  Enligt förslaget från styrelsen, ska Gefleortens nya mejeriförening finnas i tre år och sedan likvideras. Medlemmarna kommer under den tiden alltså ha dubbelt medlemskap, ett i Arla och ett i Gefleortens. Arla tar från och med fredag över alla Gefleortens kontrakt och kommer alltså, tills något annat beslutas, att fortsätta tillverka Bollnäsfil åt Kavli i Gefleortens mejeri i Gävle.

  Kavli äger sedan tidigare Milkos varumärken Bärry och Tiger. Kavli ingår i Kavli Group som omsätter cirka 3,2 miljarder kronor årligen. Ägare är en stiftelse som enligt Kavli ger sitt överskott till välgörande ändamål.

  LÄS OCKSÅ: Krantillverkaren lovar fortsatt utveckling av VimekLÄS OCKSÅ: Det får du göra om aktivisterna kommerLÄS OCKSÅ: Odlare välkomnar nytt besked om glyfosat

  Relaterade artiklar

  Till toppen