Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 augusti 2016

  Så många mjölkgårdar finns i din kommun

  KARTA. 298 mjölkgårdar bort på ett år. Tryck på kartan för att se hur många mjölkgårdar som finns i din kommun i dag jämfört med för ett år sedan.

  Så läser du mjölkkartan

  Tryck på din kommun för att se hur många mjölkgårdar som levererat mjölk den aktuella månaden. Använd + och – för att zooma i kartan. Tryck och dra i kartan för att se hur det ser ut i andra delar av Sverige.

  Förklaring till färgerna:

  Röd: 0-1 mjölkgårdar

  Beige: 1-20

  Ljusgrön: 20-50

  Mörkgrön: 50-100

  Klargrön: 100-182

  Siffrorna gäller de mjölkgårdar som levererat mjölk till ett mejeri den aktuella månaden. I underlaget ingår utöver de mejerier som är medlemmar i LRF Mjölk även de mindre mejerierna som Grådö, Sju Gårdar, Emåmejeriet och Wermlands Mejeri. Däremot ingår inte de rena gårdsmejerierna där mjölken förädlas i direkt anslutning till mjölkgården.

  Källa: LRF Mjölk Grafik: Frida Jonson

  Antalet mjölkföretag är nu under 4 000 stycken samtidigt som mjölkinvägningen ser ut att minska för första gången på flera år.

  – Jag tror att vi tyvärr kommer att få se en minskning på 2-3 procent i år, säger Lennart Holmström, branschexpert på LRF Mjölk.

  I juli månad hade antalet mjölkföretag sjunkit till 3 971 stycken, enligt statistik från LRF Mjölk. Det är en minskning med 7 procent jämfört med samma tid förra året då 4 269 företag var verksamma.

  Invägningen sjönk

  Även invägningen av mjölkråvara minskar och under det första halvåret 2016 sjönk invägningen med 1,5 procent. Under sommaren har den negativa utvecklingen tilltagit och i juli månad sjönk den svenska invägningen av mjölk med 3,5 procent jämfört med juli förra året.

  Det är en kraftig inbromsning, men följer i stort utvecklingen i övriga Europa där produktionen nu snabbt minskar på grund av den dåliga lönsamheten.

  Ett trendbrott

  FOTO: Ann Lindén

  Lennart Holmström tror dock inte att den svenska invägningen på årsbasis kommer att sjunka så mycket utan uppskattar 2-3 procent, men det är ett trendbrott eftersom invägningen ökat de senaste åren.

  – Sverige har lyckats öka invägningen eftersom lantbrukarna varit duktiga på att höja avkastningen, men den dåliga lönsamheten gör nu att man sparar in på allt inklusive foder. Det har också varit ovanligt torrt i sommar.

  Ett undantag

  Men det finns undantag i den dystra statistiken. I Västmanland minskar inte antalet gårdar och invägningen ökade med 10 procent.

  Adam Skure är nyinvesterad mjölkföretagare på Gäddeholm utanför Västerås.

  – Vi hade våra nedläggningar för några år sedan. De som är kvar har valt att satsa och då lägger man inte ned i första taget, säger Adam Skure.

  53 lagt ned

  I Västra Götaland, som är ett av Sveriges mjölktätaste områden, har hela 53 stycken företag lagt ned sedan förra sommaren men samtidigt har mjölkinvägningen knappast minskat alls.

  – Det bekräftar den bild vi har där allt större gårdar levererar. De stora gårdarna är också duktiga på produktion och avkastning. Sen är det en åldersfråga där lantbrukare väljer att avveckla om inte nästa generation vill ta över. säger Mirja Hjers, Enhetschef Landsbygdsutveckling på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

  ”Fasa ut korna”

  Flera lantbrukare som ATL talat med tror att invägningen kommer att fortsätta minska eftersom allt fler mjölkföretagare väljer att ställa om till köttproduktion. Lena Jörgensen, vice ordförande i Örebrokretsen Arla är en av dem.

  – Ja, vi håller på att fasa ut korna och ska skicka de första tjurarna till slakt snart. Mjölkladugården är gammal och sliten så vi valde att investera för köttdjur. Anledningen är så klart den dåliga lönsamheten i mjölken och de relativt höga köttpriserna, säger Lena Jörgensen.

  ”Oerhört tråkigt”

  Daniel Emilson är presschef på Arla. Företaget vill inte kommentera de senaste siffrorna utan hänvisar till att de själva kommer att släppa siffror för Arlas invägning i slutet av augusti.

  – Det är så klart oerhört tråkigt att mjölkföretag lägger ned, men det är tyvärr något som sker i hela Europa. Alla har det tufft just nu, säger Daniel Emilson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen