Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari 2018

  Så många fler tankar din biogas

  Antalet gasbilar blev fler under förra året. Men elhybriderna ökade mest bland miljöbilarna.

  Bristande lönsamhet och konkurrens från Danmark gör att biogasproduktionen har fått det allt svårare i Sverige. Som ATL har rapporterat tidigare har trycket från danska producenter gjort att den svenska tillverkningen har blivit allt mer beroende av en stigande efterfrågan på biogas.

  Och även om långt ifrån all gas uppgraderas till fordonsgas, finns det samtidigt ett ökat intresse för biogasproduktion i Sverige, kunde ATL berätta förra veckan.

  Historiska tillbakablickar visar att efterfrågan på drivmedlet har ökat stadigt under 2000-talet i takt med att tankställena har blivit fler och antalet fordon ökar. Förra året registrerades det in totalt 3 900 nya gasbilar. Men då är också ett mycket begränsat antal vätgasbilar inräknade.

  LEDARE: Låt inte danskarna knäcka biogasen

  Får bonus

  Någon sammanställning för helåret är ännu inte gjord, men som jämförelse fanns det i slutet av 2016 totalt 54 400 gasfordon i Sverige, varav 2 331 bussar och 821 tunga fordon.

  Efterfrågan på fordonsgas har visserligen mattats av sedan toppåret 2014, enligt samarbetsorganet Energigas Sverige. Men branschen tror fortfarande att biogasen kan vara en viktig del i den gröna omställningen. I dag utgör biogasen cirka 70 procent av all fordonsgas som säljs i Sverige och andelen ökar stadigt, enligt branschorganisationen.

  Från och med i sommar kalkylerar branschen dessutom med ett uppsving i gasbilsförsäljningen. Då blir kunder som väljer gasbil berättigade till en bonus på 10 000 kronor, till skillnad från i dag då gasbilar står helt utan supermiljöbilspremie.

  LÄS ÄVEN: Ny boom för biogas

  Fler elbilar

  Vid sidan av gasbilsförsäljningen kan det också vara värt att notera att försäljningen av etanolbilar har mattats av kraftigt på senare år. Förra året var endast 1 090 fordon av alla nya bilar en etanolbil.

  Av miljöfordonen var intresset störst för elhybriderna och laddhybriderna medan bilarna som enbart drivs på el stod för 1,1 procent av nyregistreringarna.

  PREMIUM: Så fick han fart på gasaffärenLEDARE: Onödigt många hinder för biogasen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen