Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2017

  Så kan alger till biobränsle odlas även i kallare vatten

  Intresset för alger är stort, fettrika arter kan användas för att producera biobränsle. Nu har forskare från Göteborgs universitet hittat en metod som kan göra det möjligt att odla alger även i kalla vatten med kort odlingssäsong.

   På västkusten kan det bli möjligt att skapa algodlingar i framtiden. På Tjärnö utanför Strömstad har Göteborgs universitet en marin forskningsstation med en anläggning där forskarna odlar alger för sina olika projekt.
  På västkusten kan det bli möjligt att skapa algodlingar i framtiden. På Tjärnö utanför Strömstad har Göteborgs universitet en marin forskningsstation med en anläggning där forskarna odlar alger för sina olika projekt. FOTO: Mostphotos

  Tanken att använda alger som källa till mat och bränsle är inte ny. Alger har fetter, lipider, som kan omvandlas till biodiesel och att odla alger för biobränsleproduktion skulle kunna vara en lösning för att minska behovet av fossila bränslen.

  Men möjligheten till storskaliga algodlingar i Sverige har varit ifrågasatt eftersom våra vatten är kalla och odlingssäsongen är kortare än i sydligare vatten. Men nu har forskare vid Göteborgs universitet kanske hittat en lösning.

  Rotationsodling kan vara lösningen

  – Den nya idén är att vi försöker använda två kollektioner av alger för att komma med en rotationsmodell för alger med hög lipidproduktion året runt, säger professor Cornelia Spetea Wiklund till Vetenskapsradion.

  En rotationsodling av alger skulle alltså betyda att man låter flera arter avlösa varandra under året. Det är inte så vanligt med rotationsodling i svenskt lantbruk, men i andra länder förekommer det att man odlar flera grödor på samma åker under samma år.

  Har letat alger i bibliotek

  Forskarna har studerat över 170 arter som finns samlade i ett sorts algbibliotek för att hitta lämpliga arter. De har hittat några fettrika sorter som blommar i Västerhavet under februari och mars, trots att det är både kallt och mörkt. De här algerna kan bli grunden för en kommersiell svensk algodling i framtiden.

  – Man känner till att de här arterna växer bra, men ingen har tänkt på att man kan använda dem som biobränsle, säger Cornelia Spetea Wiklund.

  Forskningsresultaten har nyligen presenterats vid en konferens i Göteborg och mycket arbete återstår innan kommersiell algodling av de här arterna kan bli verklighet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen