Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj

  Så ställer företagen om under pandemin

  De gröna näringarna var snabba med att både ställa upp och ställa om när coronaviruset slog till. Något som uppskattas av både anställda och myndigheter.

   Whiskydestilleriet Agiator, med delägaren Oskar Bruno, är ytterligare ett företag som ställer om delar av sin produktion för att göra handsprit i stället. Detta efter förfrågan från företag i Mälardalen.
  Whiskydestilleriet Agiator, med delägaren Oskar Bruno, är ytterligare ett företag som ställer om delar av sin produktion för att göra handsprit i stället. Detta efter förfrågan från företag i Mälardalen. FOTO: Pontus Lundahl/TT

  – Vi har fått många positiva reaktioner, säger Lars-Gunnar Edh, VD för Lantmännen Agroetanol. Företaget har ställt om produktionen i både Lidköping och Norrköping på grund av coronapandemin.

  I Lidköping produceras normalt vodka av vete. Målet nu är att ta fram minst 700 000 liter råvara till handsprit och desinfektionsmedel där – och det fattas bara omkring 50 000 liter innan man är framme.

  I Norrköpingsanläggningen, som producerar biodrivmedel, går cirka 2 miljoner liter per månad till handspritsframställning.

  Inbyggd flexibilitet

  – När vi såg det stora behovet var det roligt att vi så fort kunde agera för att svara mot det. Även Kemikalieinspektionen var snabb med att ge sitt godkännande, säger Lars-Gunnar Edh.

  Men omställningen innebär inte att hyllorna på Systembolaget kommer att gapa tomma eller att det blir bränslebrist i Tyskland och Frankrike, dit Norrköpingsanläggningen skeppar stora delar av sin produktion.

  – Vi löser det med vår inbyggda flexibilitet, säger Lars-Gunnar Edh.

  När produktionen går tillbaka till normalläget kan han inte säga.

  – Så länge det finns ett behov fortsätter vi att producera.

  De gör också handsprit

  Lantmännen är inte det enda företaget som ställt om spritproduktionen:

  Whiskyproducenten Mackmyra producerar stora volymer handsprit med hjälp av 99-procentig råvara från Tyskland.

  Spendrups bryggeri i Grängesberg gör varje år 8 miljoner liter alkoholfri öl, vilket innebär att där också tillverkas 650 000 liter 80-procentig etanol som tidigare har gått till biogasproduktion. Nu levereras i stället handsprit till sjukvården i Region Dalarna.

  – Handsprit har varit en bristvara under krisen och varje insats för att öka tillgången har varit av stor vikt. Likaså gäller övrig utrustning som snabbt har kunnat levereras genom olika initiativ från såväl offentliga som privata aktörer, säger Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsens särskilda organisation.

  Vad tycker du generellt om näringslivets insatser för att minska effekten av coronaepidemin?

  – Min uppfattning är att näringslivets insatser varit mycket berömvärda. Det har varit viktigt att alla aktörer i samhället har velat bidra, säger Erik Magnusson.

  Sveriges lantbruksuniversitet

  Även SLU bidrar med material till vård och omsorg. Lantbruksuniversitetet har hittills skickat i väg åtta hjälpsändningar från Ultuna och en från Skara till kommuner i respektive närområde.

  Vad är det som skickats i väg?

  – Vi har skänkt munskydd, skoskydd, handskar, heltäckande overaller, rockar, förkläden, ärmskydd och alkogel, och vi har lånat ut ventilatorer som normalt används i undervisningen, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel.

  Kommer det att bli fler hjälpsändningar?

  – Ja, om det behövs. Vi har en lista sammanställd med vad vi har, och allt är inte hämtat.

  Innebär leveranserna att utbildning och forskning blir lidande?

  – Nej, vad jag har uppfattat så är detta produkter där institutionerna har bedömt att sjukvårdens behov är större än våra just nu. Undervisningen sker digitalt så vi behöver ingen labbutrustning. Vi kommer att få köpa in nytt längre fram, men hoppas då att situationen lugnat ner sig och att det går att få tag på det vi behöver till ett rimligt pris.

  Fler exempel på insatser från de gröna näringarna

  • När Kronfågel i Katrineholm fick veta att det var brist på skyddsutrustning i kommunen levererade de 400 engångsrockar, 200 skyddsoveraller och 1 000 munskydd.

  Orkla Foods som har en stor anläggning i Kumla där man producerar bland annat saft och sylt har skänkt 25 000 par skyddshandskar till Kumla kommun.

  • Charkbolaget Dafgårds har lämnat plasthandskar, munskydd, visir, förkläden, ärmskydd, skoskydd och ansiktsmasker till akuten på Danderyds sjukhus.

  The Wood Region i Värmland har ställt om sin produktion till att 3D-printa sjukvårdsutrustning av biobaserad plast.

  Arla har levererat 300 matlådor per dag till Stockholms akutsjukhus.

  Relaterade artiklar

  Till toppen