Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 december 2018

  Så hittar du rätt hund

  Hunden har sin naturliga plats i ett lantbruk oavsett om den ska hjälpa till med de dagliga sysslorna eller vara till sällskap. Kanske en kombination? Men med tanke på att det finns nästan 330 olika raser och rasvarianter i Sverige kan det vara svårt att välja. ATL ger några tips på vilka hundar som passar in i livet på gården.

   Arga leken börjar nu! En vallhund sägs kunna göra tio personers arbete när det handlar om att samla ihop, flytta eller avskilja djur.
  Arga leken börjar nu! En vallhund sägs kunna göra tio personers arbete när det handlar om att samla ihop, flytta eller avskilja djur. FOTO: Mari Nälsén

  En hund kan användas till mycket, den är anpassningsbar och kan tränas till att bli en fantastisk arbetskamrat eller en kompis som hänger med i vardagen. Men den perfekta hunden kommer med ett pris – kunskap.

  – Det är viktigt att läsa på om vad rasen används till historiskt och vilken inriktning aveln har i dag, berättar Åsa Lindholm, författare och fotograf med hundar som fackområde.

   Åsa Lindholm är författare och fotograf med hundar som fackområde. Här med sin egen labrador Mick.
  Åsa Lindholm är författare och fotograf med hundar som fackområde. Här med sin egen labrador Mick. FOTO: Privat

  Vall och väktarhundar

  Vallhunden sägs kunna göra tio personers arbete när det handlar om att samla ihop, flytta eller avskilja djuren.

  – Ska man valla är border collie och working kelpie de säkraste raserna att välja, tycker Åsa Lindholm som också ger rådet att titta på föräldradjurens vallningsegenskaper innan valpköpet och ta i beaktande att de raserna har stort motions- och arbetsbehov.

   Border collien är specialist på sitt område.
  Border collien är specialist på sitt område. FOTO: Mari Nälsén
   Boskapsvaktarna, här Maremmano abruzzese, har sin lojalitet hos djuren och ska inte användas som sällskapshundar.
  Boskapsvaktarna, här Maremmano abruzzese, har sin lojalitet hos djuren och ska inte användas som sällskapshundar. FOTO: Mari Nälsén

  Bor man i ett rovdjursrevir kanske man kan överväga hundar som vaktar och skyddar boskapen. I landet finns bara några få boskapsvaktare men det har gjorts en del försök i områden med rovdjur där hundarna går i hagen tillsammans med djuren. De här hundarna har sin lojalitet hos djuren och är inte att räknas som familje- eller sällskapshundar. Även om de kan vara väl så snälla mot sina ägare är relationen till människan begränsad.

  Gårdshundar

  En annan hund som också kan valla och hjälpa till med småsysslor är den svenska nationalrasen västgötaspetsen. En klassisk gårdshund som kan vara duktiga på att valla nöt och hänger gärna med på andra aktiviteter såsom agility eller andra hundsporter.

  – En liten hund som fler i familjen kan ha glädje av, säger Åsa Lindholm.

  – Den har vanligen låg jaktlust och håller sig hemma på gården.

   Västgötaspetsen är en sportig ras som passar som gårdshund. Den kan vara duktig på att valla och har i regel låg jaktlust.
  Västgötaspetsen är en sportig ras som passar som gårdshund. Den kan vara duktig på att valla och har i regel låg jaktlust. FOTO: Mari Nälsén

  Till de små gårdshundarna hör också den dansk- svenska gårdshunden som är en liten nätt hund som kan göra ett jättejobb som råttjägare på gården. Den fungerar bra även som vakthund – att varna och larma när det kommer främmande människor.

  … och många fler

  Jakthundarna finns ofta på gården . Vilken ras man väljer beror oftast på vilken typ av jakt gårdens folk intresserar sig för. Jakthunden kan även vara sällskapshund men det är däremot svårt att ge den uppgifter på gården eftersom jaktlusten är stark. Det går inte att lita på att den inte ger sig iväg på egna äventyr.

  Hundens nos är oslagbar och kan användas till mycket för att underlätta på gården. Hundar kan lära sig markera när djuren går i brunst, de kan markera rådjurskiden innan vallskörden och tala om att rovdjur varit framme.

  – För de specifika sökuppgifterna fodras träning och en hundras med tillräckligt stor arbetslust. berättar Åsa Lindholm.

   Jakthund väljer man beroende på vilken typ av jakt gårdens folk föredrar.
  Jakthund väljer man beroende på vilken typ av jakt gårdens folk föredrar. FOTO: Mari Nälsén

  Den absolut vanligaste hundtypen är trots allt sällskapshunden.

  – Det är en hund som är proffs på att umgås med människor och det finns många trevliga raser att välja bland, säger Åsa Lindholm

  Ibland kan det vara lockande att köpa sig en blandrashund vilka också kan bli fantastiska hundar, men det kan vara ett osäkert kort och bjuda på fler överraskningar eftersom man inte vet vilka egenskaper som slår igenom när man blandar olika raser.

  Oavsett vad man väljer och vilket syfte hundköpet har är det viktigt att göra sitt förarbete ordentligt och vara beredd på att lägga ned en hel del tid för att så småningom ha en väl fungerande hund som kan hjälpa till med alla de sysslor på gården den är kapabel till.

   Jakthundar går utmärkt att ha till sällskap vid sidan av jakten, men jaktlusten är för stor för att ha den som gårdshund.
  Jakthundar går utmärkt att ha till sällskap vid sidan av jakten, men jaktlusten är för stor för att ha den som gårdshund. FOTO: Mari Nälsén

  Tänk på det här när du väljer ras

  • Vad ska din hund användas till?

  • Väg in olika aspekter såsom päls, storlek och vilka egenskaper hunden har

  • Finns tiden? Att skaffa hund är ett långt åtagande

  • Var beredd på att vänta på en valp

  • Gör ditt förarbete – vad har hunden använts till historiskt och i nutid?

  • Var beredd på att lägga ned tid för träning och kurser.

  Vilka raser passar till vad?

  Vallare: Border Collie och working kelpie

  Boskapsvaktare: Maremmano abruzzese, kuvasz, pyreneérhund med flera

  Gårdshund: Västgötaspets, dansk- svensk gårdshund, welsh corgi, med flera

  Sällskapshund: Shetland sheepdog, pudel med flera

  Jakthund: beror på vilken jakt som intresserar

  Spår- och sökhund: ras mindre viktigt än viljan att arbeta

  Tio rasgrupper

  • Vall, boskaps och herdehundar – här återfinns collieraserna, schäfern och många av de så kallade bruksraserna.

  • Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar – bernen sennen, boxer, mastiffer och dansk-svensk gårdshund finns i den gruppen

  • Terriers av alla sorter.

  • Taxarna som finns i olika storlek och hårvarianter. De större används fortfarande i stor utsträckning för grytjakt och som långsamdrivande jakthund på klövvilt.

  • Spetsar och raser av urhundstyp – här finns både slädhundar och de skällande äklghundarna likväl som Västgötaspetsen

  • Drivande hundar samt sök- och spårhundar – här finns våra stövare och de spårande blodhundarna.

  • Stående fågelhundar – det vill säga jakthundar som söker fågelvittring i luften och markerar för jägaren var fågeln finns men många i gruppen är numera enbart sällskapshundar.

  • Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar – här finns retriever och spanielraserna och många av våra allra vanligaste hundraser.

  • Sällskapshundar från olika platser, gemensamt för dem är att de avlats fram för att vara sällskap åt människan.

  • Vinthundar -olika typer av långbenta jakthundar som avlades fram för hetsjakt. det är förbjudet i Sverige och numera används vinthundar för kapplöpning eller som rena sällskapshundar.

  Källa: SKK

  Relaterade artiklar

  Till toppen