Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 april 2017

  Så gynnar kylan grödorna

  En kylig vår kan vara gynnsam för grödornas utveckling. "Det kan ge bättre bestockning och rotutveckling", säger Frans Johnsson, rådgivare vid Hushållningssällskapet i Kalmar.

   En kylig vår kan gynna rotutveckling och bestockning hos bland annat höstvete.
  En kylig vår kan gynna rotutveckling och bestockning hos bland annat höstvete. FOTO: Tove Nilsson

  April har varit en sval månad och vårbruket har avbrutits av kyla, regn och snö för många lantbrukare. En kylig period på våren behöver inte vara negativ för grödorna, men nu behövs det lite varmare väder. Och inte minst – regn.

  – Vi har det torrt på många håll och ser gärna mer nederbörd. Men generellt ser höstvetebestånden fina ut. Man ska dock komma ihåg att det är väldigt tidigt på säsongen ännu, säger Frans Johnsson.

  PREMIUM Våren nystart för potatisodlare

  Vill ha mer regn

  I Skaraborg hoppas rådgivaren Svante Andersson på Hushållningssällskapet på mer nederbörd och långsamt varmare väder. Lite frostskador har han sett på spannmål och raps, men inget som han tror kommer att påverka årets skörd. Tillväxten ovan jord har hållits tillbaka av kylan.

  – Visst kan man tänka sig att det gynnar rotutvecklingen, men förmodligen är jordtemperaturen här också i lägsta laget, säger Svante Andersson.

  Gynnar tillväxten under jord

  Mattias Hammarstedt hos HIR Skåne håller med om att sval väderlek gynnar tillväxten under jord i förhållande till den ovan jord.

  – Men det är tidigt på säsongen och svårt att säga vad det kan få för betydelse, säger han.

  Höstrapsen, som hållits tillbaka av låg temperatur, kan möjligen få ett minskat tryck av skadegörare längre fram på säsongen. Insekter som blygrå rapsvivel och skidgallmygga som ställde till problem i fjol, har det också tufft med kylan.

  – Just nu är det lite för svalt, men det behöver inte vara negativt. Det kan ladda för en längre växtsäsong, säger Mattias Hammarstedt.

  LÄS MER Lantbrukarna tar det kallt

  Relaterade artiklar

  Till toppen