Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti 2019

  Så går skörden: Prognos ser ut att hålla

  I Skåne har tröskorna rullat i runt två veckor och skördearbetet drar nu norrut. I slutet av förra veckan hade den nått norr om Mälardalen som börjat så smått med raps, höstkorn och tidiga vetesorter.

  FOTO: Mostphotos

  Skörden inleddes i juli med höstkorn och höstrapsen, sedan gick starten för de tidiga vetesorterna, rågen och nyligen har vårkornet börjat tröskas så smått i södra Sverige.

  Det ser ut att bli en bra normalskörd och ännu så länge syns inga kvalitetsbekymmer, enligt Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen. Det betyder att Lantmännens prognos om skördeutfallet från 15 juli så här långt ser ut att infrias.

  – Jag måste poängtera att det ännu är väldigt tidigt men vad vi vet så här långt stämmer den ganska väl. Kvaliteten på den spannmål som kommit in ser också ok ut, säger han.

  ”14-16 procent vattenhalt”

  Proteinhalten i vetet är ”bra” och efter det varma torra vädret ligger vattenhalterna på låga till normala nivåer.

  – Vi har mätt 14-16 procent vattenhalt i vetet i södra Sverige vilket är helt ok men det finns avvikelser. Avkastningsmässigt är det hyfsat stor variation beroende på vem du frågar. Hittills har vi sett nivåer på 8-11 ton per hektar i södra Sverige, säger Mikael Jeppsson.

  I flera fall har rapsskörden legat på 4 ton eller mer vilket är väldigt fina siffror.

  – Så här långt ser vi inga bekymmer men det ser ut att vara rätt mycket regn framöver, säger Mikael Jeppsson.

  Läs mer: Expertens tips: Så undviker du olyckor under skörden

  Normal till bra veteskörd

  Också i Halland och Västergötland pågår skördearbetet för fullt och på ostkusten från Kalmar upp till Uppland. Ett område som fått betydligt mindre regn och där spannmålen mognat tidigt.

  Kristina Forsberg på Frö Gård i Norsholm nära Norrköping tröskar just nu höstraps och har hunnit ta 10-20 procent av rapsarealen. Trots att det var torrt och kallt i våras tror hon på normalskörd eller 3 – 3,5 ton per hektar.

  – Efter rapsen tar vi vetet. Det kan bli i slutet av veckan, lite beroende på vädret, säger hon.

  Hon vågar inte göra någon prognos när det gäller avkastningen på vetet men tycker att det ser jämt och bra ut.

  – Det finns lite vetedvärgsjuka på arealen men i övrigt ser det ut att bli en normal till bra veteskörd, säger Kristina Forsberg.

  Höstsådden ser bra ut

  Peter Johansson på Östersta Litslena i Ekolsund i Enköpingstrakten, har börjat ”så smått” med tidigt höstkorn och vete.

  – Det ser skapligt ut. Det höstsådda ser bättre ut än det vårsådd där det är lite mera blandat, säger han.

  Han tippar på att vara i full gång med skörden om en till två veckor, beroende på vädret.

  – Det är tidigare än normalt. I torsdags var jag nere hos Svenska Foder i Grillby med en leverans och de sade att det var det första vete de fått in den här säsongen, säger Peter Johansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen