Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober 2020

  Mäklarens tips: Så lyckas du med nätauktionen

  Julita.

  – Vi ska stå på både köparens och säljarens sida.

  Det säger Magnus Eriksson som ägnar dagarna åt att dokumentera Klaraviks auktions­objekt i Sörmland.

   Oscar Liljencrantz på Fogelsta säteri har sålt en hel del via Klaravik. Från billiga skotlådor till mellandyra maskiner. De dyra objekten går till en maskinhandlare som inbyten.
  Oscar Liljencrantz på Fogelsta säteri har sålt en hel del via Klaravik. Från billiga skotlådor till mellandyra maskiner. De dyra objekten går till en maskinhandlare som inbyten. FOTO: Mikael Marklund

  Tanken var att Oscar Liljencrantz på Fågelsta Säteri skulle sälja en bättre begagnad hjullastare. Ett oväntat fel på hydrauliken innebär dock ändrade planer och en vält som inte används så mycket på säteriet blir i stället auktionsmäklaren Magnus Erikssons första projekt för dagen.

   Några tallrikar är borta och det har gått flisor från andra. Annars är välten i gott skick, berättar Oscar Liljencrantz för Magnus Eriksson på Klaravik.
  Några tallrikar är borta och det har gått flisor från andra. Annars är välten i gott skick, berättar Oscar Liljencrantz för Magnus Eriksson på Klaravik. FOTO: Mikael Marklund
   – Ingen begär att vi ska experter på allt. Vi vill inte heller hissa förväntningarna, varken för köparna eller säljarna, säger Klaraviks auktionsmäklare Magnus Eriksson.
  – Ingen begär att vi ska experter på allt. Vi vill inte heller hissa förväntningarna, varken för köparna eller säljarna, säger Klaraviks auktionsmäklare Magnus Eriksson. FOTO: Mikael Marklund

  Magnus Eriksson plåtar och frågar för att få underlag till det som ska ut på sajten.

  – Kända fel? Förvarad inomhus? Servad? Tillverkningsår?

   En cistern som stått länge på gården och som inte använts på flera decenier vill också Oscar Liljencrantz att Magnus Eriksson ska försöka hitta en köpare till.
  En cistern som stått länge på gården och som inte använts på flera decenier vill också Oscar Liljencrantz att Magnus Eriksson ska försöka hitta en köpare till. FOTO: Mikael Marklund

  Sedan blir det dags att starta traktorn för att vika ihop välten. Förutom ett stort antal bilder ska det också vara rörligt att titta på för spekulanterna.

  – Men när du ändå är här kan du ju lägga ut den där också, säger Oscar Liljencrantz och pekar på en rostig cistern som tidigare använts på gården för att lagra flytande gödselmedel.

   Att man är nyfiken och bra på att ta människor är viktiga egenskaper för en auktionsmäklare, menar Magnus Eriksson. Och att man är känd i trakten som "Fiskarns grabb" gör ingenting.
  Att man är nyfiken och bra på att ta människor är viktiga egenskaper för en auktionsmäklare, menar Magnus Eriksson. Och att man är känd i trakten som "Fiskarns grabb" gör ingenting. FOTO: Mikael Marklund

  – Och vad ska du ha för reservationspris på det här då?

  Det tar inte lång stund innan de enas om att 35 000 kronor för välten och 1 000 kronor för cisternen är en lämplig nivå. Hur mycket säljaren får är en affärshemlighet men det handlar om den absoluta merparten.

   En Volvolastbil söker ny ägare. Magnus Eriksson fotar, frågar och filmar för att få till en så bra beskrivning som möjligt.
  En Volvolastbil söker ny ägare. Magnus Eriksson fotar, frågar och filmar för att få till en så bra beskrivning som möjligt. FOTO: Mikael Marklund
   En Massey Harris 774 från mitten av 1950-talet med bogserad tvåskärig plog. – Den här borde locka några spekulanter, säger Magnus Eriksson.
  En Massey Harris 774 från mitten av 1950-talet med bogserad tvåskärig plog. – Den här borde locka några spekulanter, säger Magnus Eriksson. FOTO: Mikael Marklund

  Några mil bort, i Hampetorp, väntar dagens andra säljare. Alf Andersson vill bli av med en hel del på sin gård: en Volvo N 720 från 1977 som gått som brandbil, en Valmet 565 från 1967 samt en Massey Harris 774 från mitten av 1950-talet med en bogserad tvåskärig plog.

  Känd i trakten

  Vid köksbordet gör de upp om var reservationspriserna ska ligga och efter lite småprat är det sedan dags för Magnus Eriksson att dra vidare. Hans ansvar är att hantera säljarna i Eskilstunaregionen:

  – Det är en stor fördel att jag är härifrån. Att jag är fiskarns grabb, säger Magnus Eriksson, vars pappa fiskat och sålt gös och kräftor från trakten i ett par decennier.

   Valmet 565 från 1967 med lastare. Alf Andersson i Hampetorp vill bli av med den för att kunna ägna sig åt andra projekt.
  Valmet 565 från 1967 med lastare. Alf Andersson i Hampetorp vill bli av med den för att kunna ägna sig åt andra projekt. FOTO: Mikael Marklund

  Han är uppväxt på landet och har jobbat med skogs- och jord- bruksmaskiner i stora delar av sitt liv. Fast det betyder inte att han kan allt om alla maskiner. Men det har inte varit några problem.

  Bara att fråga

  – För det första är det ingen som förväntar sig att vi ska vara experter på varje pinal. Men de som säljer är det så det är bara att fråga när man inte vet. Sedan har vi också mycket kompetens inom företaget.

   Efter någon dag finns objekten ute på Klaraviks sajt.
  Efter någon dag finns objekten ute på Klaraviks sajt.

  En affär är inte klar förrän kunden har accepterat varans skick. Alla köpare kan välja att inte ta med objektet från platsen om det inte upplevs motsvara det som står i beskrivningen. Men enligt Magnus Eriksson är det ytterst sällsynt.

  Något vanligare är att budgivningen inte når upp till reservationspriset.

  – Då inleds en förhandling mellan köparen och säljaren, där min målsättning är att mäkla fram en affär. Precis som en husmäklare.

  Magnus Eriksons bästa tips till köpare & säljare:

  Köpare:

  1. Kolla bilder och film. Vi tar bilder på både större och mind­re detaljer som mönsterdjup i däck och hyttens skick med mera. Filmen visar också fordonets skick och demonstrerar funktioner om sådana finns, som tipp och tilläggsutrustning. Glöm inte att slå på ljudet och lyssna på motorljudet. Det ger en transparent indikation av motorns status.

  2. Läs auktionsunderlaget noga. I auktionsunderlaget finns dokumentation om timmar, utrustning, fordonets servicehistorik och skick. Underlaget ska ge köparen all den information som behövs för ett informerat köp.

  3. Häng med i budgivningen! Auktionerna pågår som regel under sju dagar och särskilt mot slutet kan det gå snabbt om flera budgivare är inblandade. Som köpare kan du spara dina pågående auktioner som favoriter och enkelt följa sluttider. Om du är budgivare får du påminnelser via mejl och SMS innan auktionsavslut. Mitt tips är att inte missa den sista halvtimmen av auktionen – då brukar det hända grejer!

  Säljare:

  1. Ha maskinen i ordning. Ju bättre filmer och bilder, des­to mer rättvist slutpris. En städning kan vara värd sin tid i kronor och ören. För bästa film, se till att maskinen kan startas och köras. Ha en plan för var mäklaren kan filma.

  2. Ett komplett underlag. Glöm inte att ge din auktionsmäklare en så rättvis och objektiv bild av din maskin som möjligt! Det gäller både för- och nackdelar, såväl som historisk dokumentation och övrig information. Bättre underlag leder också till fler budgivare och nöjdare köpare.

  3. Marknadsmässig värdering! Ett alltför högt reservationspris kan avskräcka intresserade budgivare och leda till en avstannad auktion. Ta hjälp av en mäklare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen