Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti 2020

  Ladugård brann ner till grunden

  Det torra vädret den senaste tiden har ökat risken för bränder runt om i landet och en lada på Härseby gård brann ner till grunden natten till måndag.

  – Vi är chockade men mår trots omständigheterna bra, säger Karin Holstensson.

   – Det tog en timme sedan vad allt borta, säger Karin Holstensson.
  – Det tog en timme sedan vad allt borta, säger Karin Holstensson. FOTO: Privat

  Det var strax efter midnatt som räddningstjänsten i Östra Götaland fick larm om brand i en byggnad strax nordost om Motala.

  – Det var en trekubikstank som hade läckt olja som hade börjat brinna av någon anledning, säger Christian Lind, inre befäl vid räddningstjänsten till ATL på måndagen.

  Det fanns inga djur inne i ladan och räddningsledare beslutade att låta allt brinna ner under säkra former. Räddningstjänsten fokuserade på att skydda boningshus men också den torra marken runt ladan.

  Christian Lind skickar med några tips till lantbrukare där ute vad man bör tänka på när det är väldigt torrt och varmt. Det är mycket inne i en maskinhall som lätt kan fatta eld och man bör därför vara väldigt noggrann efter att man använt sina redskap.

  – Det viktigaste är att rengöra allt ordentligt. Det kan även vara bra att blöta ner redskapen efter att de använts.

   I ladan fanns ett djurutrymme men lyckligtvis inga djur.
  I ladan fanns ett djurutrymme men lyckligtvis inga djur. FOTO: Privat

  ”Allt var borta”

  Räddningstjänsten är kvar under måndagen och beräknar att branden troligen kommer att pyra och glöda under två till tre dagar då den täcks av de stora plåtar som utgjort taket.

  – Det var en ”allt i ett” byggnad kan man säga. Vi hade bland annat en spannmålstork, spannmålsvagn och djurutrymme, säger Karin Holstensson.

  Hon berättar under måndagen att hon precis haft möte med försäkringsbolaget och har svårt att greppa vad det är som precis hänt.

  – Efter att vi ringt brandkåren tog det en timme sedan låg hela byggnaden ner. Då var allt borta.

   Branden startade efter att olja läckt ut på golvet.
  Branden startade efter att olja läckt ut på golvet. FOTO: Privat

  Orsaken till branden är ännu oklar men även hon belyser vikten av att rengöra maskinerna ordentligt.

  – Även om det inte var så i detta fall är det en självklarhet att man ska vara noggrann med att rengöra. Något annat som är generellt för dessa gamla byggnader är elfel. Det är nog inte dumt att dra om elen ibland, säger Karin Holstensson.

   Räddningstjänsten är på plats under måndagen sedan återstår det för Karin Holstensson att ha extra uppsikt.
  Räddningstjänsten är på plats under måndagen sedan återstår det för Karin Holstensson att ha extra uppsikt. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen