Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars

  Så farlig var röken från branden i Kagghamra

  Nu står det klart att röken från branden på soptippen i Kagghamra innehöll höga nivåer av flera farliga ämnen.

  – Oerhört obehagligt, säger Rene Flück som har en stor hästanläggning bara några hundra meter därifrån.

   Sopbrand i Kagghamra. Den stickande brandröken från byggavfallet i Kagghamra letade sig in till Stockholms innerstad. Nu har TV4 rapporterat om att röken innehöll mycket höga nivåer av flera farliga ämnen.
  Sopbrand i Kagghamra. Den stickande brandröken från byggavfallet i Kagghamra letade sig in till Stockholms innerstad. Nu har TV4 rapporterat om att röken innehöll mycket höga nivåer av flera farliga ämnen. FOTO: Alexander Mahmoud/DN/TT

  I går kunde TV4 avslöja att röken från branden på soptippen i Kagghamra som började den 23 december och höll på i långt över en månad, innehöll mycket höga nivåer av flera farliga ämnen.

  Till exempel så var de högsta noteringarna av bly i luften nästan 50 gånger så högt som Naturvårdsverkets gränsvärde. Andelen arsenik översteg gränsvärdet med över 40 gånger.

  – Det kom inte som en stor överraskning. Men det känns givetvis oerhört obehagligt, säger Rene Flück som har sin anläggning för 70-talet hästar drygt 500 meter från den brinnade tippen.

  ”Ska vara totalstopp”

  Nu måste kommunen eller länsstyrelsen se till att det blir en snabb sanering och regeringen ta ett kvickt beslut om att den här typen av verksamhet stoppas, menar han:

  – Det ska vara ett totalstopp. Här kom man undan med att säga att det skulle tas emot under 10 000 ton och då räckte det med anmälningsplikt för verksamheten. Men det ska vara totalstopp!

  Hur utsläppen från branden kommer att påverka den egna verksamheten vet inte Rene Flück ännu:

  – Det måste tas prover på både jord och vatten först. Men ännu har ingen varit ute och gjort det vad jag vet.

  – Vårt foder köper vi från Gnesta som ligger fem mil bort, de ska nog inte ha påverkats. Och det är bara avelshästarna som vi har på bete här. Men alla som bor här har eget vatten, och där får vi hålla koll på nivåerna av de här ämnena länge.

   Stallägaren René Flück vill ha ett totalstopp av den typen av anläggningar som började brinna i Kagghamra, bara några hundra meter från hans stora hästgård.
  Stallägaren René Flück vill ha ett totalstopp av den typen av anläggningar som började brinna i Kagghamra, bara några hundra meter från hans stora hästgård. FOTO: Kristin Karlsson

  Röken från branden orsakade en direkt påverkan på de som andades in den. På lång sikt är just det dock ingen fara, menar Tom Bellander, professor på Karolinska institutets avdelning för miljömedicin. Då är det värre med det som till exempel kan komma med lakvattnet från tippen.

  – Därför måste det vara en fortsatt övervakning av vad som händer med jorden och i vattnet.

  Har inte nivåerna av farliga ämnen i växtligheten skjutit i väg den här säsongen går det nog blåsa faran över. Men fram till i höst måste man ha koll, menar han. När det gäller nivåerna i grundvattnet kan det ta längre tid innan man kan sluta ta analyser.

  – Men ännu så länge har det varit så varmt i tippen efter branden att allting har avdunstat.

  LÄS MER OM KAGGHAMRA:SVA: Dioxiner är värda att bekymra sig överAnsvaret för djuren bollas mellan myndigheterLantbrukare: Kommunen borde skämmasSopberget skulle forslas bort – växte tiofaldigtSopbrand drabbar markägare

  Mätningarna

  Värdena uppmättes under brandens aktiva fas 22 januari till 16 februari, då det brann öppet i avfallshögen. Nu är sopberget täckt och bedömningen är att partikelutsläppen har upphört och utsläppen av gaser och ångor har minskat påtagligt. Mätningar av mark och vatten pågår också.

  Källa: Botkyrka kommun

  Viktigt skydda djur mot brandrök

  Hästar, nötdjur, får och andra djur kan plågas av brandrök. Små partiklar kan samlas i luftvägarna och ge sveda i ögonen, rinnande näsa och bronkit.

  De kan också förvärra hjärt- och lungsjukdomar som hjärtsvikt, kronisk obstruktiv lungsjukdom, emfysem och astma.

  Källa: SVA

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen