Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari

  Så får du koll på stipendierna

  I Sverige finns i dag över 17 600 olika stiftelser som delar ut stipendier för olika ändamål. De flesta delas ut för studier och forskning, men det finns en hel del pengar att hämta även för de som är verksamma inom jord och skog.

   Eva Pettersson, vd för Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, som är en av flera aktörer inom jord- och skogsbruk som delar ut stipendier.
  Eva Pettersson, vd för Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, som är en av flera aktörer inom jord- och skogsbruk som delar ut stipendier. FOTO: Sören Andersson/TT

  Det finns en hel guldgruva att gräva ur bland många tusen stiftelser som har som syfte att dela ut stipendier till sökande. Stiftelsernas förmögenhet är mycket stor – den exakta siffran är det ingen som vet men det handlar om mångmiljonbelopp.

  – Det enda sättet att ta reda på det skulle vara att granska alla årsredovisningar, berättar Per Claesson som är sakkunnig inom området på länsstyrelsen i Stockholms län.

  Det finns stipendier för allt och den som gör en sökning i länsstyrelsens stiftelsedatabas över stipendier med jord-, lant-, eller skogsbruksanknytning får över 300 träffar. Här finns stipendier som har till syfte att låna ut pengar och ge bidrag till människor som vill köpa egna gårdar, främja avel av brukshästar, ge bidrag till naturvård eller till jordbrukaränkor som har tre eller fler barn.

  Det går också att få understöd för att dika av försumpade skogsmarker i Jönköpings län. Men det finns även stiftelser som inte delar ut pengar, utan exempelvis driver en gård eller ett skogsbruk i syfte att visa upp för olika ändamål.

  Kan löna sig

  Att söka och kanske tilldelas ett stipendium är inget som gör sig självt, men om ambitionen finns kan det löna sig. Stiftelsedatabasen hos länsstyrelsen är en början, där kan du söka på område och ändamål. Många församlingar eller socknar har egna stiftelser med mycket nischade mottagare. Ett exempel på det är Kalls jordbrukarestiftelse i Jämtland, vars mål är att stödja och uppmuntra jordbrukare i Kalls församling. En annan är en stiftelse i Småland som vill stödja nystartande, yngre lantbrukare inom före detta Eksjö landsförsamling.

  Vill du som lantbrukare ut och resa och studera lantbruk i andra länder kan du ansöka om bidrag hos Kungliga skogs- och lantbruksakademien, KSLA.

  – Man kan få resestipendium exempelvis för att åka till Nya Zeeland och studera deras lammnäring, berättar Keiko Blesserholt, kontaktperson för KSLA:s anslag och stipendier.

  För resestipendier krävs en slutredovisning som lämnas in efter hemkomst och det är först efter att den godkänts som pengar betalas ut.

  Några av alla stipendier

  ATL har listat ett axplock av alla stipendier som jord- och skogsbrukare kan söka – fler finns att hitta i länsstyrelsens stiftelsedatabas.

  • Adolf Lindgrens stiftelse för mindre jordbrukare med flera: Har till syfte att lämna stöd till utövare av mindre jordbruk, fiske, hemslöjd eller jämförbara näringsidkare inom Örebro län,

  • Fabrikör J L Eklunds stiftelse: Vill öka Skinnskattebergs kommuns fast boende personers kunskap om jord och skog. Det kan ske genom utdelande av bidrag till studier och resor eller till belöning av förtjänstfullt arbete inom jordbruk och skogsvård.

  • Flory Gates stiftelse fred med jorden: Vill stödja personer, i första hand kvinnor, som vårdar sig om modernäringen genom att yrkesmässigt driva jordbruk eller handelsträdgård enligt metoder som bygger på kunskap om och tillit till jordens egen förmåga.

  • Stiftelsen Claes Svantessons donationsfond: Avkastningen ska användas till inköp av priser i silver som ska utdelas till jordbrukare inom Gäsene härad, som genom ett föredömligt arbete inom jordbruket med dess binäringar kunna anses förtjänta av belöning.

  • Stiftelsen EL Moréns donationsfond: Stiftelsen har till ändamål att ge medlemmar i Skogs- och lantbrukstjäntemannaförbundet pension efter att de slutat arbeta.

  • Stiftelsen Erik och Ellen Sökjer-Petersens stipendiefond: Avkastningen skall användas till att främja och stimulera intresset för skogsskötsel, speciellt lövskogsskötsel i Sydsverige.

  Sugen på att söka? Här är några tips:

  • Var kreativ när du letar stipendier att söka.

  • Starta i god tid.

  • Kontrollera i vilken form ansökan ska skrivas.

  • Försök skapa intresse i ansökan.

  • Skicka med referenser.

  Relaterade artiklar

  Till toppen