Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli

  Inte turen som får pengarna att räcka

  Oro för framtiden kan påverka glädjen som finns i att driva eget företag – men med struktur och planering går det att minska de värsta orosmomenten. ATL:s ekonomicoach ger sina bästa råd.

  Efter att ha haft några riktigt tuffa år ekonomiskt har jag börjat fundera på vad jag kan göra för att minska min oro över att pengarna inte ska räcka. Ibland blir det som andra kallar tjusning bara ett orosmoment för mig. Jag har svårt att uppskatta sol och värme utan att oroa mig för torka och att det blir dålig skörd.

  Jag tänker mycket på hur jag kan ge mitt företag bättre ekonomisk stabilitet. Jag funderar på om jag ska byta inriktning på min produktion, eller om det finns något annat som jag kan göra för att det ska vara lika roligt att driva företag som det var i början av min lantbrukarkarriär. Har du några tips?

  Mats

  Hej Mats, jag är säker på att du delar dina tankar med många. När det är lite jobbigt, särskilt om det handlar om pengar, är det lätt att du börjar tvivla på att det du gör är rätt.

  Nu vet jag inte vilken produktion du har men oavsett om det är djur, spannmål eller skog är det viktigt att du tycker det du jobbar med det är roligt och att du är intresserad. Har du ett intresse är strävan stor för att bli bättre.

  Det första steget är att försöka förbättra den befintliga verksamheten, så att du kan känna att företaget är stabilt med god ekonomi i förhållande till arbetsinsats. Det är en tillfredställelse att se när något fungerar och går bra.

  Det är viktigt att ha koll på ekonomin, som att betalningar görs i tid. Analysera vilka delar som du tjänar pengar på i företaget och försök jobba mer med dem. Stabil ekonomi är en effekt av långsiktigt arbete med olika delar i företaget.

  Fundera på var det finns slöserier i verksamheten. Slöserier är sådant som inte generar någon nytta för företaget utan mer är förknippat med kostnader: onödigt stort eller fel lager, brist på ordning, onödiga resor, svinn vid överproduktion och kommunikation som leder till missförstånd. Men sådant kan alltid göras bättre!

  Börja med att göra de förändringar som har störst ekonomisk betydelse. Jobba med struktur och planering. Brandkårsutryckningar för att lösa en uppgift är sällan lönsamma. Planera när du ska göra olika arbetsmoment både dagligen och på längre sikt. Även om vi jobbar med lantbruk och har vädret som en störande faktor, går det att planera. Du behöver bara vara mer flexibel och kanske byta plats på någon arbetsuppgift då och då. Med planering är det lättare att göra rätt sak i rätt tid.

  Byta inriktning kan vara intressant om du känner att det nya är något som du brinner för – inte bara för att det verkar vara en produktionsgren där man kan tjäna mycket pengar. Räkna på vad det tillför både ekonomiskt och arbetsmässigt i ditt företag. Att byta ben är ofta en stor satsning, och innebär ofta stora investeringar i både tid och pengar. Om det är ny produktion kan det ta något år innan man presterar maximalt.

  ”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”, är ett citat av Ingemar Stenmark. Det kan vara bra att tänka på när något inte blir som man tänkt och tycker att turen uteblir.

  Elenore Wallin

  Företags- och ekonomirådgivare, Hushållningssällskapet Östergötland

  Ställ din fråga till våra experter!

  ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

  Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: ekonomicoach@atl.nu

  Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: juristen@atl.nu

  Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen