Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september

  Torr start på betkampanjen

  Kverresta.

  Betupptagningen drog igång i veckan på Kverrestad utanför Tomelilla. Torra förhållanden gör att det troligen blir lägre skörd än förra året, säger lantbrukaren Peter Bing.

  Det är bra bärighet men lite väl torrt i backen när Tony Nilsson kör igång sin 34:e säsong med betupptaging. Han är en av nio anställda på familjeföretaget Bengt Nilssons Maskinstation AB i Södra Kverresta, sydöstra Skåne.

  I dag är det 10,5 hektar som ska tas upp. Totalt kör han betupptagningen på ungefär 650 hektar, varav 250 hektar är gårdens egen betareal och resten är till andra lantbrukare i området.

   Första dagen på betkampanjen 2020. Här i Södra Kverresta, sydöstra Skåne kan torra förhållanden under säsongen ha dragit ner årets skörd.
  Första dagen på betkampanjen 2020. Här i Södra Kverresta, sydöstra Skåne kan torra förhållanden under säsongen ha dragit ner årets skörd. FOTO: Malin Eborn

  – Betskörden blir nog mindre än 2019 men det kan komma regn som hjälper till. Augusti och september är viktiga för tillväxten, säger Peter Bing, som driver gården och maskinstationsverksamheten tillsammans med sin far Bengt Nilsson.

  Bra resultat 2019

  Totalt brukar de 1 400 hektar och kör maskintjänster till cirka 150 lantbruksföretag. Förra året låg betskörden på 80 till 90 ton per hektar på gården och gav ett bra ekonomiskt resultat.

  – Lönsamheten i sockerbetor är inte som den har varit förr, men vi tycker det är en bra gröda, säger Peter Bing.

   Peter Bing och hans far Bengt Nilsson driver Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverresta, sydöstra Skåne. I år har de 250 hektar sockerbetor på de 1 400 hektar de brukar.
  Peter Bing och hans far Bengt Nilsson driver Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverresta, sydöstra Skåne. I år har de 250 hektar sockerbetor på de 1 400 hektar de brukar. FOTO: Malin Eborn

  Att ha sockerbetor i växtföljden är en självklarhet, tycker han. En stor fördel är att säsongen blir längre och att arbetet sprids ut under en större del av året.

  – Det blir lite mindre sockerbetor nästa år men i grova drag kör vi på samma nivå, säger Peter Bing.

  Förra året ökade sockerbetsarealen med 9 procent till cirka 29 000 hektar totalt i landet. När kontraktsteckningen för säsongen 2021 nu har stängt går det att konstatera att arealen håller sig på ungefär samma nivå, berättar Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter.

  – Vi är tillfreds med det intresse vi sett för betodling under kontrakteringen, säger han.

  Stor konsumtionsminskning

  Sockerbetspriset för säsongen 2021 ligger kvar på samma nivå som 2020. Coronautbrottet har påverkat konsumtionen av socker negativt, totalt kan det handla om ett tapp på 200 000 ton i EU, berättar Jonas Hildingh, marknadschef på Nordic Sugar.

   Första dagen på betkampanjen 2020. Betupptagningen är i gång på i Södra Kverresta.
  Första dagen på betkampanjen 2020. Betupptagningen är i gång på i Södra Kverresta. FOTO: Malin Eborn

  Hotell- och restaurangverksamhet, speciellt i Medelhavsländerna, har drabbats hårt av nedstängningen och då påverkas också konsumtionen av bland annat sockerhaltiga drycker. En viss nedgång i detta sortiment märks också i Sverige. Däremot har försäljning av socker i detaljhandeln ökat eftersom många fler än vanligt satsar på att baka, safta och sylta.

  – Det finns en nedsida men också en uppsida. Vi är ändå ganska nöjda med hur det ser ut här uppe, säger Jonas Hildingh, Nordic Sugar.

  Totalt väntas produktionen i EU ligga på ungefär samma nivå som förra året eller kanske något lägre, bland annat beroende på en varm och torr vår i Frankrike och sydöstra Europa.

  – Men här uppe i Danmark och i Sverige ser det helt klart ut att bli en bra skörd vilket är glädjande, säger Jonas Hildingh.

   Tony Nilsson anställd på Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverrestad som drar igång in 34:e säsong med betupptagning.
  Tony Nilsson anställd på Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverrestad som drar igång in 34:e säsong med betupptagning. FOTO: Malin Eborn

  Bengt Nilssons Maskinstation AB

  Brukad areal: 1 400 hektar, varav 500 hektar egen mark och resten arrenderad.

  Grödor: Höstvete, höstkorn, vårkorn, råg, höstraps, stärkelsepotatis och sockerbetor.

  Maskinstationsverksamhet med cirka 150 kunder i området.

  9 heltidsanställda plus 3-4 säsongsanställda

  Verksamheterna bedrivs i ett aktiebolag och två enskilda firmor med en omsättning på totalt cirka 54 miljoner kronor.

  ATL TV: Så funkar en betupptagare – spana in när ATL fick en rundtur 2019!

  Relaterade artiklar

  Till toppen