Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 januari 2019

  Så blir Hatts nya lön

  LRF:s nya VD blir billigare än den gamla, det framgår av uppgifter som ATL sammanställt.

  FOTO: Johan Jeppsson/Almega

  När LRF:s medlemmar nu får ny VD ingår en hel del lull-lull i priset. Den tillträdande VD:n Anna Karin Hatt har bred erfarenhet från både politik och näringsliv och kan dessutom stoltsera med ministererfarenhet – något som varken den nuvarande VD:n eller så många andra kan visa upp i sitt CV.

  Men lönen blir ändå enligt LRF i nivå med avgående VD Anders Källströms. Enligt LRF:s årsredovisningar innebar det drygt 2,7 miljoner kronor 2017, alltså motsvarande 225 000 kronor i månaden. Till detta tillkom i Anders Källströms fall en bostadsförmån på 87 000 kronor samt resor till och från hemorten på 179 000 kr (2017).

  ”LRF har jämfört ersättningsnivån med andra liknande organisationer, och det visar att LRFs lönesättning ligger där den bör ligga, i mitten på skalan”, uppger LRF i ett mejl till ATL.

  Får rabatt på fallskärmen

  Anna Karin Hatts avgångsvederlag innefattar enligt LRF sedvanlig pensionsförsäkring samt ett avgångsvederlag på maximalt 12 månader vid en uppsägning från LRFs sida.

  Detta innebär en skillnad jämfört med nuvarande VD, som enligt årsredovisningen för 2017 hade rätt till en engångsersättning motsvarande 18 månadslöner efter ordinarie uppsägningstid på 6 månader vid uppsägning från arbetsgivarens sida.

  ”Det tidigare avtalet skrevs för tio år sedan och följde den gängse normen för sådana avtal då. Tiderna förändras och nu har vi skrivit ett avtal som ligger helt i linje med hur VD-ersättningar ser ut 2019”, kommenterar LRF.

  Landsbygden viktigast

  När ATL tidigare intervjuade Anna Karin Hatt svarade hon så här om sin nya lön:

  – Det har vi valt att i dagsläget inte offentliggöra utan det är en överenskommelse mellan mig och min kommande arbetsgivare.

  Går du upp i lön jämfört med hos din nuvarande arbetsgivare Almega?

  – Inte nämnvärt. Det är inte därför jag tar det här uppdraget utan jag tar det för att LRF är en samhällsviktig organisation. Medlemsföretagen är viktiga i sig men också jätteviktiga för en stark utvecklingskraft på landsbygden. Det är det som är min drivkraft in i det här, säger Anna Karin Hatt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen