Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober

  Motgång ledde till utveckling och framgång

  Tvååker.

  Gör din egen grej och försök inte kopiera någon annans företag. Det är bästa rådet från Jeanette Carlsson som tillsammans med maken Kristian driver Öströö fårfarm i Halland.

   Jeanette och Kristian Carlsson driver Öströö fårfarm i Halland.
  Jeanette och Kristian Carlsson driver Öströö fårfarm i Halland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  I dag är Öströö fårfarm en stor verksamhet med djur, slakteri, butik, restaurang och safari. Men det började i betydligt mindre skala för 33 år sedan med fåren. Fem år senare tillkom gårdsbutiken.

  – Man måste utvecklas hela tiden för samhället förändras, och krav och regler förändras. Vi har lärt oss hela tiden, säger Jeanette Carlsson.

  När ATL träffar paret Carlsson är det en vardag mitt i veckan, vilket betyder att det är en av de lite lugnare dagarna. Det börjar bli höst i det halländska landskapet och besökstrycket har minskat något.

  – Vi har blivit stora och har 50 000–60 000 besökare om året. I år har det nog varit ännu mer, säger Jeanette Carlsson.

   Fåren är vana vid besökare på Öströö fårfarm i Halland, som drivs av Jeanette och Kristian Carlsson.
  Fåren är vana vid besökare på Öströö fårfarm i Halland, som drivs av Jeanette och Kristian Carlsson. FOTO: Birgitta Sennerdal
   Jeanette Carlsson.
  Jeanette Carlsson. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Möjligheter i samhällsförändringarna

  Som den entreprenör hon är ser hon möjligheter i samhällsförändringarna. Coronapandemin fick de flesta att hålla sig inom landets gränser på semestern och Jeanette Carlsson tror att 2020 kan ge nya rutiner, som kan komma gårdsbutiker och besöksverksamhet på landet till godo.

  Att det blev en fårfarm för paret berodde på Kristians intresse för får och på att markerna på gården passar får.

  – Sen är fårkött och fårskinn produkter som konsumenterna vill ha, konstaterar Jeanette Carlsson.

   Kristian Carlsson.
  Kristian Carlsson. FOTO: Birgitta Sennerdal
   Att det blev en fårfarm för paret berodde på Kristians intresse för får och på att markerna på gården passar får.
  Att det blev en fårfarm för paret berodde på Kristians intresse för får och på att markerna på gården passar får. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Slakteriet i Varberg lades ner 1999 och paret Carlsson fick så småningom bygga ett eget gårdsslakteri: en motgång som ledde till utveckling och framgång.

  – Det är viktigt att slakteriet är bra för annars påverkar det köttkvaliteten. Numera är verksamheten stor och vi slaktar också mycket åt andra, säger Jeanette Carlsson.

   Jeanette och Kristian Carlsson har haft många besökare i gårdsbutiken i år. ”Vi har 50 000–60 000 besökare om året. I år har det nog varit ännu mer.”
  Jeanette och Kristian Carlsson har haft många besökare i gårdsbutiken i år. ”Vi har 50 000–60 000 besökare om året. I år har det nog varit ännu mer.” FOTO: Birgitta Sennerdal

  Utbildad skräddare

  Hon är utbildad skräddare och ansvarig för att förädla skinnen. Men en entreprenör har många uppgifter, eller roller att gå in i.

  Vilken roll tycker du bäst om?

  – Jag gillar när det är variation och så gillar jag att vara spindeln i nätet. Men jag älskar också att gå in i mitt arbetsrum och skapa. Att planera och utveckla är roligt också, men ibland har vi för mycket att göra så vi hinner inte förverkliga våra idéer, säger Jeanette Carlsson.

  Vad är ditt bästa tips till den som vill bli en bättre entreprenör?

  – Man måste göra sin egen grej, försök inte att göra som någon annan gör. Vi har rest mycket över hela världen och blivit inspirerade, men sen måste vi göra vår egen grej.

  – Sen måste man se till att få betalt för sitt arbete. Det är också viktigt. Lammsafarin, där vi skjutsar ut besökarna till fåren, är en sådan grej för oss.

   Gårdsbutiken på Öströö fårfarm i Halland.
  Gårdsbutiken på Öströö fårfarm i Halland. FOTO: Birgitta Sennerdal
   Coronapandemin fick de flesta att hålla sig inom landets gränser på semestern och Jeanette Carlsson tror att 2020 kan ge nya rutiner, som kan komma gårdsbutiker och besöksverksamhet på landet till godo.
  Coronapandemin fick de flesta att hålla sig inom landets gränser på semestern och Jeanette Carlsson tror att 2020 kan ge nya rutiner, som kan komma gårdsbutiker och besöksverksamhet på landet till godo. FOTO: Birgitta Sennerdal

  LÄS OCKSÅ: ”Alla kan lära sig att bli en bra entreprenör” LÄS OCKSÅ: Tipsen – så lyckas du som entreprenör

  Öströö fårfarm

  Öströ gård är en del av ett fideikommiss och paret Carlsson arrenderar 150 hektar för sin verksamhet.

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Kristian och Jeanette Carlsson

  Verksamhet: Jordbruk med lammproduktion. Gårdsslakteri, köttförädling, gårdsbutik, restaurang, café, konferenser och aktiviteter såsom lammsafari. Gården har 550 tackor av rasen gotlandsfår. Varje år föds 900-1000 lamm.

  Antal anställda: 8 helårsanställda, 25 anställda på sommaren.

  Omsättning: 12,9 miljoner kronor (2019)

  Resultat: 1,6 miljoner kronor efter skatt (2019)

  Vinstmarginal: 12 procent

  Relaterade artiklar

  Till toppen