Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk Uppdaterad 16:29

  ”Vildsvinen kan bli det som får oss att ge upp”

  Mjölkbonden Camilla Olsson slutar i år odla foder på vissa marker på grund av vildsvinen. Hon tycker att problemen förvärras för varje år – och ändå har gården hjälp av en flitig vildsvinsjägare om nätterna.

   Camilla Olsson.
  Camilla Olsson. FOTO: Frida Olsson

  Camilla Olsson är mjölkbonde i Roslagen, Norrtälje kommun och hårt drabbad av vildsvinens framfart.

  Hur påverkar vildsvin er gård?

  – Det har eskalerat de senaste 5-10 åren. Vi har varit mjölkbönder i 35 år och vi känner att det är en jättestor utmaning, vildsvin kan vara det som gör att man till slut får ge upp. Med mjölkkor behövs ju bra hygien på fodret och vi odlar mest vall, men också spannmål. Vallarna blir det mest skador på, som också blir kvar flera år framåt.

  Vad har ni för strategi för att klara er mot vildsvin?

  – Vi jagar själva på vår mark och har fyra i familjen med licens. Och vi har en jättetrogen pensionär som hjälper oss, som jagar fem nätter av sju nästan. Problemet är störst på de marker som vi arrenderar där vi inte har jakträtten.

  Går det att fortsätta bruka marken överallt?

  – I år har vi faktiskt gett upp med vissa marker. Vi slutar odla foder på dem. Det är tråkigt, för jag tror aldrig att någon kommer att odla mer på dem. Vi är de sista bönderna i byn som brukar mark.

  Vad kostar vildsvinen er gård?

  – Vi räknar med att vildsvinens skador kostar ungefär 100 000 kronor om året, framför allt i förluster av foder. Det förstör också maskiner och förstör kroppen när man kör på de här fälten som vildsvinen bökat på. Sedan får man lägga ner massor med tid på att reparera markerna.

  – De påverkar också arbetsglädjen såklart. Det är som om man är i ett hus där alla rummen ska tapetseras. Man tapetserar ett rum och är färdig och nöjd på eftermiddagen, men nästa dag har någon varit och rivit ner alla tapeter och man får börja om. Lite så känns det.

  Hur ska man lösa vildsvinsproblemen?

  – Det har pratas om att det ska bli lättare att bli av med köttet. Det tror jag är viktigt, att det finns en avsättning. Sedan kanske man också skulle behöva införa skottpengar på dem.

  Nötköttsproducenten Bertil Larsson i Landeryd, Hylte kommun, har testat både stängsel och fällor för att stoppa vildsvinen.

   Bertil Larsson.
  Bertil Larsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Hur påverkar vildsvin er gård?

  – För några år sedan började vi sätta stängsel runt vallar som är sammanhängande, ligger plant och som är utan stenar. Det är jättemycket vildsvin här men med stängslen klarar vi oss i stort sett utan skador. Men då det var översvämning en gång och strömmen gick så var de inne direkt. Det verkar som om de känner när det inte är ström.

  Vad har du lärt dig av åren med vildsvin på dina marker?

  – Kvickrot är grädden för vildsvinen, så man måste vara jättenoga med Roundup där det går. Och så får man gå med röjsåg regelbundet och se till att ha spända trådar överallt. Jag har en fälla också men det är otroligt intelligenta djur. I vintras testade vi med att lägga ut majs men de åt bara runt om och gick inte in i fällan. Den är fortfarande laddad.

  Hur kan man lösa vildsvinsproblemen?

  – Det är ett oerhört svårjagat vilt. Det finns inget enkelt svar. Jag tycker att det var ett stort misstag med beslutet på 1980–talet om att vildsvin skulle tillhöra den svenska faunan.

  Mjölkbonden Katarina Wolf i Rimforsa, Kinda kommun, vill se hårdare tag mot utfodring för att få bukt med vildsvinen.

  – Hos oss är det dovhjort som är värst. Men vi har mycket vildsvin också. De är inget jätteproblem i växande gröda, men jordstrukturen blir sämre där de bökat runt. Det gör att man bara kan köra hälften så snabbt när man slår och stränglägger till exempel.

   Katarina Wolf.
  Katarina Wolf. FOTO: Privat

  Vad gör ni för att hålla vildsvinen borta?

  – Min bror jagar och det är många grannar som försöker jaga så mycket det går. Vi har diskuterat att sätta upp viltstängsel på ett ställe för att hålla viltet borta. Men vi har inte landat i något beslut än. Just kring viltfrågorna kan man känna lite hopplöshet. Att man är maktlös i en sådan här skogsbygd.

  Vad behöver göras för lantbrukare tycker du?

  – Vi behöver reglera utfodringen av vildsvin och hjortar. Det behövs en rejäl attitydförändring och vi behöver självklart få subventioner och ersättning för de här skadorna. Det borde vara självklart om det ska gå i linje med livsmedelsstrategin.

  Läs mer: 99 procent av nordens vildsvin finns i SverigeLäs också: Skarpare åtgärder mot vildsvinen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen