Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Förlorade korvstriden – men kriget är inte över

  Fulspel eller effektivt samarbete mellan ideella organisationer med överlappande intressen? De stridande i den kamp om sojakorven som utspelade sig i EU-parlamentet hösten 2020 har olika förklaringar till hur segern vanns.

   Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca.
  Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca. FOTO: Copa Cogeca

  Copa Cogeca, den gemensamma EU-lobbyn för bondeorganisationer och bondekooperativ, är vana vid att ha vänligt inställda åhörare i EU-parlamentets jordbruks­utskott.

  Inspirerade av fransk lagstiftning, och EU:s gällande regelverk för mejeriprodukter, drev man att reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Cap, skulle användas för att införa ett krav på att begrepp som ”korv” och ”burgare” skulle förbehållas köttprodukter.

  – Det är vårt ansvar att tala om hur vi känner när det gäller de här termerna, säger Copa Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen.

  Nya spelregler

  Jordbruksutskottet kände likadant. I plenum följer EU-parlamentet vanligtvis det ansvariga utskottets linje men den här gången stötte man på patrull. Det bröt med en annan vana för Copa Cogeca.

   Förespråkarna för förbudet, bland dem den italienska bondeorganisationen Confagricoltura, försökte övertyga genom att spela på den belgiska surrealisten René Magrittes klassiska målning ”Ceci n’est pas une pipe”.
  Förespråkarna för förbudet, bland dem den italienska bondeorganisationen Confagricoltura, försökte övertyga genom att spela på den belgiska surrealisten René Magrittes klassiska målning ”Ceci n’est pas une pipe”. FOTO: Skärmavbild/Twitter.com

  Debatten om jordbrukspolitiska reformer pågår oftast i en relativt liten krets. Det finns and­ra intresseorganisationer med andra mål men de har inte den förankring i ett utskott som bondelobbyn har. De gamla spelreglerna gällde dock inte i kampen om korven. Det skrevs spaltkilometer om ”vegoburgarförbudet”. Pekka Pesonen intervjuades av journalister världen över. Sociala medier översvämmades av ställningstaganden och slogans.

  – Det är en konsumentnära fråga, jämfört med detaljerna i jordbruksstöden, förklarar generalsekreteraren det stora intresset.

   Eurogroup for Animals ställde i en kampanj frågan vad en vegankorv skulle kallas om den inte fick kallas korv.
  Eurogroup for Animals ställde i en kampanj frågan vad en vegankorv skulle kallas om den inte fick kallas korv. FOTO: Skärmavbild/Twitter.com

  Med de förutsättningarna fungerade Copa Cogecas vanliga strategi att fokusera på EU-parlamentarikerna inte så bra. Där de vanligtvis är i relativt jämn kamp med andra intresseorganisationer om de folkvaldas gunst stod de nu mot andra intresseorganisationer plus en växande allmän opinion.

  Analys behövs

  Förbudsförespråkarna försökte identifiera sig som den svagare parten. De ville bara försvara gamla traditioner, den högkvalitativa europeiska maten, sanningsenlig marknadsföring, den lilla bonden mot multinationella koncerner.

   EU-parlamentarikerna hade 1942 ändringsförslag att ta ställning till. Förbudsmotståndarna, som Humane Society International, pekade på twitter ut vilka förslag de var för och emot.
  EU-parlamentarikerna hade 1942 ändringsförslag att ta ställning till. Förbudsmotståndarna, som Humane Society International, pekade på twitter ut vilka förslag de var för och emot. FOTO: Skärmavbild/Twitter.com

  – Våra motståndare skrev under uttalanden tillsammans med Nestlé och Unilever. Så gör inte vi. Vi försvarar ingens affärs­intressen, säger Pekka Pesonen.

  De förenade sig dock med branschorganisationer som i sin tur representerar stora multi­nationella koncerner. Det hjälpte inte. Förslaget föll.

  En analys av varför det gick som det gick behövs, enligt Pekka Pesonen. Vid intervjun pratar han främst om vad andra gjorde eller inte gjorde. Det andra laget spelade inte rent, EU-kommissionen höll sig utanför. Men han vill inte gå in närmare på vad motståndarna gjorde för fult och att EU-kommissionen inte lägger sig i ett enskilt ändringsförslag i EU-parlamentet är snarare regel än undantag.

  Kriget inte över

  Kanske beror oviljan mot att se de eventuella bristerna i den egna strategin på att Pekka Pesonen inte anser att hans sida förlorade. Burgarförbudet var en strid, kriget pågår fortfarande.

   Vegoproduktsföretaget The Vegetarian Butcher köpte reklamplats på tunnelbanestationen närmast EU-parlamentet.
  Vegoproduktsföretaget The Vegetarian Butcher köpte reklamplats på tunnelbanestationen närmast EU-parlamentet. FOTO: Skärmavbild/Twitter.com

  Han drar en parallell till när Sverige gick med i EU med en antibiotikapolitik som låg långt före resten av unionen och dåvarande jordbruksminister Margareta Winberg (S) kaxigt förklarade att det var EU som skulle förändras. EU är väl inte riktigt där än men stora förändringar har skett. För Pekka Pesonen är det ett exempel på att trägen vinner.

  – Jag är fullständigt säker på att vi kommer att ha lagstiftning om det här.

  FOTO: Mostphotos

  Mejeriprodukter uppe till förhandling

  Det är redan förbjudet att (med några undantag) använda termer som ”smör” och ”grädde” för produkter som inte innehåller ”juversekret”. EU-parlamentet röstade i höstas för att i förhandlingarna med Rådet och EU-kommissionen driva att förbudet ska utvidgas till att omfatta även ord som ”yoghurt-liknande” och ”ost-imitation”.

  Trepartssamtalen om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken pågår och de inblandade hoppas på att vara klara före halvårsskiftet.

  Korv och burgare

  1 942 ändringsförslag hade EU-parlamentarikerna att ta ställning till under omröstningen om Capreformen. Ett av dessa gällde om begrepp som ”korv” och ”burgare” skulle förbehållas köttprodukter.

  LÄS OCKSÅ: Tur och samarbete gav segern åt sojakorvenVegoseger i EU-parlamentetUtskott vill förbjuda vegoburgareSvenskodlat en bristvara i vegoburgaren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen