Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 juli 2017

  Så arbetar de mot risker för anställda

  På Uppsala ponnyklubb är det självklart att arbeta aktivt med riskbedömning och säkerhet. Förutom arbetsmiljö och rutiner, är man noga att försäkringsskyddet är täckande och uppdaterat.

   Verksamheten har förutom vanlig ridskola, även skollovsverksamhet. Personalen är med i planeringen av aktiviteterna och bemanning, men också i när man sätter priserna. "De vet vad verksamheten kostar per månad och vad bemanningen kostar", säger Gabriella Pernold.
  Verksamheten har förutom vanlig ridskola, även skollovsverksamhet. Personalen är med i planeringen av aktiviteterna och bemanning, men också i när man sätter priserna. "De vet vad verksamheten kostar per månad och vad bemanningen kostar", säger Gabriella Pernold. FOTO: Uppsala Ponnyklubb

  – Vi tycker att det är viktigt att följa de föreskrifter som finns kring skyddskläder och skyddsskor, men även att skapa bra rutiner som gör att man minimerar skaderisken så mycket man kan, säger Gabriella Pernler, ridskolechef på Uppsala Ponnyklubb.

  På anläggningen finns ingen form av vare sig svartarbete eller byte av arbete mot förmåner.

  – Våra anställda får en avtalsenlig lön och därför kan de välja själva om de vill lägga pengarna på ridlektioner eller annat, säger hon.

  Hon menar att en del av risken är att man blir utsliten, till exempel för att man förväntas göra obetalt ideellt arbete utöver sin betalda arbetstid, eller för att verksamhetens budget inte har höjd för till exempel sjukdom i personalstyrkan.

   Systrarna Gabriella och Ulrika Pernold är båda engagerade i ridskoleverksamheten, tillsammans med sina familjer. Här är Gabriella Pernold med hästen Skye.
  Systrarna Gabriella och Ulrika Pernold är båda engagerade i ridskoleverksamheten, tillsammans med sina familjer. Här är Gabriella Pernold med hästen Skye. FOTO: Uppsala Ponnyklubb

  Kan påverka

  Det är också viktigt för arbetsmiljön att kunna påverka sitt arbete och sin arbetstid.

  – Som ridskolechef har jag personalansvar men är även själv anställd. Vi jobbar fram både schema och rutiner tillsammans i arbetsgruppen och de anställda är även mycket väl informerade om verksamhetens ekonomi, säger Gabriella Pernler.

  Ibland blir belastningen högre än man tänkt och då tar man in extra personal för att inte slita ut den ordinarie bemanningen.

  – Det kan vara att det är väldigt lerigt så att det krävs extra arbete för att få hästarna i ordning, eller att någon är sjuk eller skadad. Det är viktigt att ta höjd i lönebudgeten så att sjukdom eller en skada inte vare sig fäller ekonomin eller riskerar att slita ut personalen, säger hon.

  LÄS MER: Så gör de stalljobbet enklareLÄS MER: Nya EU-regler slår mot stallägareLÄS MER: Ekipage föll i vattnet – hästen dogLÄS MER: De omsätter 65 miljoner på lokalproduceratLÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot stor hästföretagare

  Relaterade artiklar

  Till toppen