Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari

  S, MP, C och L överens om budgetsamarbete

  Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är överens om ett budgetsamarbete och ett samarbete som begränsas av de politiska frågor som framgår av överenskommelsen. Det framgår av dokumentet som flera partier publicerat.

   Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är bland annat överens om sänkta arbetsgivaravgifter och att kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kronor.
  Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är bland annat överens om sänkta arbetsgivaravgifter och att kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kronor. FOTO: Mostphotos och Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Samarbetet gäller budgetår för budgetår, så länge som partierna är överens om dess fortsättning, med inriktningen att samarbetet ska löpa hela mandatperioden.

  ”Genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna”, står det i dokumentet.

  Det ekonomiska utrymme som finns ska, enligt dokumentet, användas till att öka drivkrafterna till arbete, stärka välfärden, genomföra klimatomställningen, minska klyftorna mellan dem som får jobb och dem som står utanför, mellan den som levt länge i Sverige och den som nyss kom hit, mellan bostadsområden och landsändar.

  ”Full beredskap ska finnas för att hantera en situation där konjunkturen vänder. För att säkra en god ekonomisk utveckling, vårt framtida välstånd och en god välfärd i framtiden krävs en politik som prioriterar jobben och främjar näringslivets hållbara omställning och konkurrenskraft”, står det.

  Sänkta arbetsgivaravgifter

  Bland förslagen finns sänkta arbetsgivaravgifter, breddat rut-avdrag till fler tjänster, förenklade 3:12-regler och att kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kronor.

  En omfattande skattereform ska genomföras som ska öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar med sänkt skatt på jobb och företagande.

  Värnskatten ska tas bort den 1 januari 2020 och en ”kraftfull” skatteväxling ska göras där höjda miljöskatter växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande.

  ”Målet är att den ska omsluta minst 15 miljarder kronor inklusive de förslag som genomförs i vårändringsbudgeten 2019 och de förslag som genomförs i skattereformen.”

  Vidare ska förstärkningen av de allmänna bidragen till kommunsektorn fortsätta i jämn takt under mandatperioden och den högre skatten som pensionärer betalar tas bort 2020. Förändringen ska förankras i pensionsgruppen.

  Införandet av en familjevecka ska påbörjas för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

  LÄS MER: Hela utkastet på Liberalernas hemsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen