Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli 2017

  Här är vinnarna och förlorarna av embargot mot Ryssland

  Västs sanktioner slog bakut. Ryssland har blivit världens största spannmålsexportör och är snart självförsörjande på fågel och griskött. Svenska bönder kan ha svårt att ta tillbaka sina marknadsandelar den dag sanktionerna lyfts. Här är 8 vinnare och 7 förlorare på embargot!

   Ryssland klarade trycket. Tre år efter sanktionerna är landet tillbaka i världstoppen som spannmålsexportör och snart självförsörjande på griskött.
  Ryssland klarade trycket. Tre år efter sanktionerna är landet tillbaka i världstoppen som spannmålsexportör och snart självförsörjande på griskött. FOTO: Börge Nilsson

  Tre år efter sanktionerna från väst och det ryska importstoppet på livsmedel har landets livsmedelsindustri gjort förbluffande framsteg. 2016 var Ryssland på nytt världens största exportör av spannmål för första gången efter Sovjets fall. När den ryske presidenten Vladimir Putin höll sin årliga TV-show i mitten av juni hävdade han att Ryssland också är nästan helt självförsörjande på både fågel och fläsk.

  Mycket talar för att det är sant. Jurij Kovalev, VD för de ryska grisproducenterna RUPP, sa på förra årets branschmässa i Moskva att Ryssland 2020 kan exportera minst 200 000 ton griskött per år.

  Ersätter importerat

  Och allt är en följd av straffsanktionerna från väst efter annekteringen av Krim.

  – Sanktionerna har tvingat fram lokal produktion och djuruppfödning som ersättning för allt som varit importerat, säger Jacob Grapengiesser, partner i investmentbolaget East Capital och chef för dess Moskvakontor.

  För att klara landets livsmedelsförsörjning har ryska staten satsat hårt på bidrag och subventionerade lån till investeringar i jordbruket.

  Jacob Grapengiesser nämner investmentbolaget Sistema och de börsnoterade bolagen Rusagro och Cherkizovo.

  – Delvis med hjälp av sanktionerna har de blivit mycket större på inhemskt producerad mat de senaste åren.

  Cherkizovo är ett bra exempel. Enligt bolagets senaste kvartalsrapport kommer Ryssland att vara självförsörjande på fläsk inom några få år. 2017 räknar Cherkizovo med att skörda 562 000 ton spannmål, en ökning med 20 procent mot fjolåret.

  Det här kommer att märkas den dag sanktionerna lyfts.

  – Målet är förstås att de ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Om det håller vet jag inte, men de naturliga förutsättningarna för att det ska funka finns, säger Jacob Grapengiesser.

   Industrin är storskalig och domineras av ryska storbolag. Men dansknorska Russia Baltic Pork Invest har snart fyrfaldigat sin produktion i Kaliningrad (bilden) och Nizjnij Novgorod.
  Industrin är storskalig och domineras av ryska storbolag. Men dansknorska Russia Baltic Pork Invest har snart fyrfaldigat sin produktion i Kaliningrad (bilden) och Nizjnij Novgorod. FOTO: Börge Nilsson

  Ont om mejerivaror

  Mjölk är fortfarande ett bekymmer. Tillgången är för låg och priserna fortsatt höga. Det är märkligt, tycker Jacob Grapengiesser, att EU har kunnat exportera så mycket mejerivaror till Ryssland genom åren.

  – Väldigt konstigt, till och med. Att man levererar till Mellanöstern, där det inte finns någonting, det är en sak. Men till Ryssland? De borde klara sin egen försörjning.

  Den ryska jordbrukspolitiken har också strategiska inslag, ofta uttryckta i starkt nationalistiska termer. Ju mer Ryssland anser sig vara i konflikt med omvärlden, desto viktigare är livsmedelsförsörjningen.

  – Men investeringarna görs av kommersiella skäl, inte av någon slags patriotism, säger Jacob Grapengiesser.

  ”Köp ryskt”

  Däremot har ”köp ryskt” blivit en tydlig trend. Den lyxrestaurang, White Rabbit, som är Moskvas bästa och nummer 23 i världen enligt en ansedd brittisk krogranking, har specialiserat sig på lokala ryska råvaror.

  – Det är ett stilexempel på hur idén om att äta mer inhemskt producerad mat har tagit fäste här, säger Jacob Grapengiesser.

  Ryssland behöver en rad strukturella reformer och måste ta krafttag mot korruptionen. Men västvärlden feltolkar ofta rysk politik, tycker han.

  – Ryssland har en mycket stabil politisk situation där Putin har stöd av 80 procent av befolkningen. Stabiliteten är något väldigt positivt för ett företag, vare sig det är svenskt eller ryskt. Det är inte som i USA där en ny president som Trump snabbt kan ändra alla spelregler, säger Jacob Grapengiesser.

   Ryssland väljer ryskt. Idén att äta mer inhemskt producerad mat har tagit fäste, säger East Capitals Rysslandschef Jacob Grapengiesser.
  Ryssland väljer ryskt. Idén att äta mer inhemskt producerad mat har tagit fäste, säger East Capitals Rysslandschef Jacob Grapengiesser. FOTO: East Capital

  LÄS MER: Ovanliga maskiner på auktionLÄS MER: M och C stödjer högre bilskattLÄS MER: Så tacklar Södervidinge råttproblemenLÄS MER: Folke 86 – en klippa i vallskördenLÄS MER: Många alternativ på liten gårdLÄS MER: Tonåringarnas idé sparar tid och bränsle

  Tre ryska livsmedelsjättar

  Tre bolag stod för 22 procent av Rysslands produktion av griskött 2016.

  Privatägda Miratorg var störst med 11,5 procent och en produktion på 409 000 ton. Bolaget omsatte 18 miljarder kronor och är också stort på spannmål, fågel och nötkött.

  Det näst största, börsnoterade Rusagro (190 000 ton), levererar även spannmål, socker och matfett.

  Trean, börsnoterade Cherkizovo (185 000 ton), ska 2022 ha ökat sin produktion av gris med 70 procent jämfört med 2015. Cherkizovo är också stora på fågel och spannmål.

  Ryskt importstopp på livsmedel

  Den 7 augusti 2014 införde Ryssland handelsembargo på frukt, grönsaker, kött, fågel, fisk, mjölk och mejerivaror från EU, Norge, USA, Kanada och Australien. Stoppet var ett svar på västs sanktioner för Rysslands olagliga annektering av Krim i Ukraina. EU:s sanktioner har förlängts och gäller idag till 23 juni 2018.

  8 vinnare

  + Ryska spannmålsodlare. 2016 var Ryssland tillbaka som världens största spannmålsexportör för första gången sedan sovjettiden.

  + Väderstad. Exporterar för 150 miljoner kronor per år till Ryssland, delvis på grund av att kunderna får förmånliga statliga bidrag.

  + Agrominos ryska mjölkgård i Dobrutji får fyra kronor kilot för mjölken men kostnaderna är betydligt lägre än i EU.

  + Svenskar som odlar spannmål i Ryssland. Fyra svenska bolag, med säten i Stockholm, Småland och Skaraborg, köper jordbruksmark mycket förmånligt i Ryssland och har rätt till ryska statssubventioner.

  + Danska och norska grisbönder bakom Russia Baltic Pork Invest Group har snart kunnat fyrfaldiga sin produktion i Kaliningrad och Nizjnij Novgorod, till 800 000 slaktsvin per år.

  + Vitryssland. Efterfrågan från Ryssland har ökat från redan höga nivåer, samtidigt som Vitryssland importerat mer färsk mjölk från EU. Ryssland stoppade vissa vitryska leverantörer i april i år på grund av påstått höga halter av antibiotika.

  + Investerare som behållit aktier de köpte i Black Earth Farming efter embargot. Från december 2014 till juli 2016 låg aktiekursen runt 3-4 kronor. När huvudägaren Kinnevik gav upp och kungjorde att verksamheten skulle säljas till ryska ägare, steg kursen till runt 7 kronor.

  + Lantmännen. Förlorade mycket av sin export av Finn Crisp när den ryska rubeln sjönk i värde, men har istället sålt mer snabbmatsbröd från sin Unibake-fabrik utanför Moskva. Den omsätter i år 350 miljoner kronor på 220 anställda enligt VD Per-Olof Nyman, som säger sig vara nöjd med vinsten.

  7 förlorare

  – Mjölkbönder i EU. 729 svenska mjölkgårdar har lagts ner sedan Ryssland införde embargo av mejerivaror. I augusti 2014 fanns 4 453 mjölkgårdar. I april 2017 var de 3 724. Rysslands importstopp är en starkt bidragande orsak till den låga lönsamheten.

  – Grisbönder i EU. Rysslands matboom förvandlar en tidigare exportmarknad till en potentiell konkurrent på EU:s hemmamarknad.

  – Fågeluppfödare i EU. Ryska kollegor har ökat sin produktion kraftigt och kan komma att exportera till EU.

  – Aktieägare i Black Earth Farming som sålde sitt innehav efter embargot 2014. Den 7 augusti 2014 var aktiekursen 5,10. När embargot tillkännagavs störtdök den och var den 1 december 2014 nere på 2,75.

  – Arla Foods försäljning i Ryssland rasade med två tredjedelar sedan det sista exportåret 2014, från en dryg miljard svenska kronor till 364 miljoner 2016. I år vänds förlusterna till vinst, uppger Tim Ørting Jørgensen för ATL.

  – Valio, ägt av finländska mjölkbönder, exporterade före sanktionerna för 2,3 miljarder kronor, en femtedel av årsomsättningen, till Ryssland. Valio har investerat 630 miljoner kronor i lokal tillverkning av Valios sortiment. Det motsvarar hela bolagets omsättning i Ryssland 2016.

  – Tetra Pak. Minskad försäljning i Ryssland på grund av lägre försäljning av juice och den försvagade ryska valutan som fått kunder att senarelägga investeringar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen