Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2016

  Ryskt fläskförbud bröt mot handelslagar

  Rysslands importstopp av griskött från EU på grund av afrikansk svinpest nära gränsen till Vitryssland var olagligt enligt Världshandelsorganisationen WTO, skriver Global Meat News.

  FOTO: Istock

  Den 19 augusti slog WTO fast att det ryska importförbudet 2014 innebar ett brott mot villkoren i det allmänna tull- och handelsavtalet GATT. WTO föreslår därför att Ryssland häver importstoppet och vidtar åtgärder för att fullfölja sina skyldigheter enligt avtalet.

  13 miljarder kronor

  Det ryska importförbudet har inneburit ett hårt slag mot EU:s grisköttsproduktion som gått miste om en marknadsandel värt cirka 13 miljarder kronor, skriver Global Meat News.

  Importförbudet har varit Rysslands svar på att EU införde sanktioner mot landet den 31 juli 2014 på grund av Rysslands roll i Ukrainakrisen.

  EU:s sanktioner riktar sig mot områden som finans, energi och försvar, samt varor för både militärt och civilt bruk. I juli fattade EU beslutet att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland till den 31 januari 2017.

  60 dagar på sig

  Ryssland har nu 60 dagar på sig att överklaga domen från WTO. Om de inte gör det kommer WTO att tvinga Ryssland att följa rekommendationerna enligt handelsavtalet.

  ”Politiskt motiverat”

  EU anser att Rysslands importstopp på grund av afrikansk svinpest är ett ”politiskt motiverat förbud” som inte baserar sig på vetenskap eftersom vissa områden är säkrade från smittan. Därmed bryter Ryssland mot WTO:s sanitära och fytosanitära regler, skriver Global Meat News.

  Relaterade artiklar

  Till toppen