Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september 2017

  Ryska VDn på dubbla stolar

  Arla Foods fortsatte att blöda pengar i Ryssland under 2016. Förlusten blev 21,1 miljoner kronor. Samtidigt driver bolagets ryska VD, Michail Ljasko, ett eget bolag vid sidan om, som omsätter nästan lika mycket som ryska Arla.

   I affärsdatabasen Spark/Interfax framgår att Arla Foods ryske VD Michail Ljasko dessutom är VD för ett annat stort ryskt bolag, Artis Detskoe-Pitanie, samt delägare i ytterligare några bolag.
  Bild 1/4 I affärsdatabasen Spark/Interfax framgår att Arla Foods ryske VD Michail Ljasko dessutom är VD för ett annat stort ryskt bolag, Artis Detskoe-Pitanie, samt delägare i ytterligare några bolag.
   Under 2016 gick Arla Foods ryska dotterbolag med nästan lika stor förlust som året innan. Det visar siffrorna i den ryska affärsdatabasen Spark/Interfax.
  Bild 2/4 Under 2016 gick Arla Foods ryska dotterbolag med nästan lika stor förlust som året innan. Det visar siffrorna i den ryska affärsdatabasen Spark/Interfax.
   Här är de senaste kontrakten på leverans av mat till förskolor i Sankt Petersburg, som Arla Foods ryske VD har vunnit i sitt andra VD-jobb i Artis Detskoe-Pitanie.
  Bild 3/4 Här är de senaste kontrakten på leverans av mat till förskolor i Sankt Petersburg, som Arla Foods ryske VD har vunnit i sitt andra VD-jobb i Artis Detskoe-Pitanie.
   Det bolag som Arla Foods ryske VD Michail Ljasko driver vid sidan om har nästan lika stor omsättning som Arla Foods. I databasen Spark/Interfax framgår att Artis Detskoe-Pitaine dessutom går med vinst.
  Bild 4/4 Det bolag som Arla Foods ryske VD Michail Ljasko driver vid sidan om har nästan lika stor omsättning som Arla Foods. I databasen Spark/Interfax framgår att Artis Detskoe-Pitaine dessutom går med vinst.

  Det var i Michail Ljaskos bolag som Arlabönderna köpte in sig med ett ägande på 75 procent när koncernen för tio år sedan startade sin satsning i Ryssland.

  Sex år senare gjorde deras samägda Arla Foods Artis LLC sitt bästa år någonsin i Ryssland. Bolaget omsatte mer än en miljard svenska kronor och gick med 79,7 miljoner i vinst. Sedan dess har resultatet rasat, visar siffror som ATL hämtat i den ryska affärsdatabasen Spark/Interfax som bygger på årsredovisningar för bolag i Ryssland.

  Köpte ut VDn

  Då, 2013 när affärerna gick som bäst, köpte Arla Foods ut sin partner Michail Ljasko, men behöll honom som VD.

  Hur mycket det kostade vill inte Arla Foods svara på.

  Parallellt med VD-skapet i Arla har Ljasko fortsatt att arbeta i bolagsgruppen Artis där han också är en av delägarna. I affärsdatabasen Spark/Interfax står han som VD både för Arla Foods LLC och Artis Detskoe-Pitanie ZAO. Det senare har i runda tal fördubblat sin omsättning sedan 2013.

  Mat till förskolor

  Artis Detskoe-Pitanie ZAO är specialiserat på offentligt upphandlade matleveranser till förskolor i Sankt Petersburgsområdet.

  ATL har utan framgång sökt Michail Ljasko för att ställa frågor om hans båda VD-poster.

  ATL har också frågat Arla Foods varför Ljasko fortfarande driver egen verksamhet vid sidan av VD-jobbet.

  – Arla är fullt medveten om att han har andra uppdrag och vår bedömning är att det inte påverkar hans arbete för Arla, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Foods i Sverige.

  Han betonar att Michail Ljasko är och har varit VD för det ryska dotterbolaget och att Arlas verksamhet i landet före embargot var lönsam.

  – Embargot medförde att situationen blev ytterst besvärlig i Ryssland. Under Michail Ljaskos ledarskap har Arla i princip fördubblat produktionen av ost i Ryssland och varumärket har överlevt hos konsumenterna och går nu med vinst, säger Erik Bratthall.

  Michail Ljaskos många stolar

  Fullständigt namn: Michail Vsevolodovitj Ljasko

  Ålder: 47 år

  Bosatt: Sankt Petersburg, Ryssland

  Registrerade VD-poster:

  • Arla Foods LLC (helägt av Arla genom Arla-bolag i Sverige och Tyskland.

  • Artis-Detskoe Pitaine ZAO (ägt av ”ryska medborgare”. Vilka framgår inte eftersom det är ett s k stängt bolag) som 2016 omsatte motsvarande 333,2 miljoner svenska kronor och gick med 12 miljoner svenska kronor i vinst.

  Michail Ljasko är också registrerad som delägare i bolagen Artis-Agro Eksport LLC, Artis-Prom Agro LLC och

  Severo-Sapadnaja Agropromysjlennaja Gruppa LLC.

  Källa: Spark/interfax och Delovoj Peterburg

  LÄS MER: Köper danskt mejeriLÄS ÄVEN: Arla vill ta betalt för extra hämtningLÄS OCKSÅ: Embargo stoppar inte Arla i RysslandLÄS OCKSÅ: Rådgivare: Därför bör du prioritera kvigan

  Relaterade artiklar

  Till toppen