Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2018

  Lyckad satsning på rysk självförsörjning

  Mosalski, Ryssland

  Jordbruket är den näringsgren som växer snabbast i den ryska ekonomin. Under de senaste fem åren har både produktionen och exporten ökat med 20 procent. Jordbruksexporten är nu värd mer än landets vapenexport.

   De gamla sovjetiska hyllningarna av bönderna har putsats upp igen.
  De gamla sovjetiska hyllningarna av bönderna har putsats upp igen. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren och IBL

  På 20 år har Ryssland gått från att vara importberoende till att bli en av de stora spelarna på exportmarknaden. I dag är man inte bara självförsörjande på allt fler råvaror utan också världens största exportör av vete. Stärkta av framgångarna är regeringens mål att inom sex år öka exporten från 20 till 45 miljarder dollar. Då kommer det handla om att klättra högre upp näringskedjan och därför är siktet inställt på animalier, men även ekologiska livsmedel. Putin har sagt att man vill ta 15 procent av den globala ekomarknaden.

  Förklaringen till förändringen hittar man i jordbruks- och handelspolitiken. När Sovjetunionen upplöstes, kapsejsade stora delar av jordbruket och livsmedelsmarknaden och importerad mat började flöda in.

   Veteskörd på ett ryskt jordbruk.
  Veteskörd på ett ryskt jordbruk. FOTO: Sovfo/Universal Images Group/REX

  Införde importstopp

  Utvecklingen började vända när regeringen 2005 bestämde sig för att aktivt satsa på det egna jordbruket och har tagit ytterligare fart när man skyddat sin egen marknad på olika sätt. För fyra år sedan införde man importstopp för vissa livsmedel från EU och USA, som ett svar på EU:s och USA:s ekonomiska sanktioner efter Rysslands annektering av Krim.

  Ryssland har också infört krav på livsmedelssäkerhet för importen, exempelvis salmonellafrihet, förbud mot viss antibiotika, GMO-frihet och så vidare.

  – Importskydden har gett oss en viss rättvisa på marknaden, säger Dimitri Sergejev, kommunikationschef på Miratorg, Rysslands största köttföretag, och syftar på de generösa jordbruksstöden i USA och EU.

   "Upptäck det ryska köket!" är namnet på en statlig finansiering för att marknadsföra det ryska köket.
  "Upptäck det ryska köket!" är namnet på en statlig finansiering för att marknadsföra det ryska köket. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren

  Ska dubbla exporten

  Miratorg hör till de företag som nu ökar tempot på exportmarknaden, främst till Kina, Gulfstaterna och vissa länder i Afrika. Företaget växer oerhört snabbt. Just nu bygger man Europas största svinslakteri, med kapacitet på 4,5 miljoner grisar.

  – Putin har sagt att Ryssland ska dubbla exporten, men ökar du produktionen och exporten av spannmål, så sjunker priserna. Då är det bättre att exportera kött, som ju är en form av förädlad spannmål, säger Dimitri Sergejev.

  Miratorg köper mark i allt snabbare takt och det är de inte ensamma om. Det har återigen blivit intressant att investera i jordbruksmark i detta gigantiska land som bedöms ha mellan 30 och 40 miljoner hektar obrukad åker, nästan lika mycket som hela Sveriges yta.

   Nikolaj Ragulin, jordbruksansvarig i Mosalski kommun.
  Nikolaj Ragulin, jordbruksansvarig i Mosalski kommun. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen/Gunnar Rundgren

  Köttproduktion ökar

  Jordbruksboomen märks även i den lilla kommunen Mosalski, i Kaluga, 25 mil från Moskva.

  – Jordbruket har varit i förfall, men nu växer det. Vi har 50 000 hektar mark som är lämpligt för jordbruk i kommunen, hälften är nu brukat igen. Det som ökar mest är köttproduktion, men även mjölk, säger Nikolaj Ragulin som är jordbruksansvarig i Mosalski.

  Och även här har Miratorg köpt mark.

  – Förr eller senare kommer världsmarknaden att öppnas igen och då är vi beredda, säger Dimitri Sergejev.

  De delvis stängda gränserna har utan tvekan gett Ryssland en möjlighet att bygga upp ett eget starkt lantbruk och om gränsskydden försvinner, kommer med stor sannolikhet Ryssland inte vara ett så enkelt byte som efter Sovjetunionens fall. Vare sig hemma eller på världsmarknaden.

  Ryskt jordbruk

  Regeringen har satt mål för självförsörjningsgrad på 85-95 procent på ett antal viktiga livsmedel. Även ett självförsörjningsmål för jordbruksmaskiner på 80 procent.

  2017 var Ryssland:

  • Världens största veteexportör

  • Världens näst största producent av spannmål och solrosfrön

  • Tredje största producenten av mjölk och potatis

  • Femte största producenten av ägg och kyckling

  • Totalt odlades 80 miljoner hektar, jämfört med 115 miljoner hektar vid Sovjetunionens fall 1991.

  • Jordbruket är den snabbast växande sektorn i den ryska ekonomin. Andelen fattiga är dock stor i Ryssland. Cirka 13 procent eller 19 miljoner ryssar kategoriseras som fattiga.

  Strukturen i ryskt jordbruk:

  Mycket stora jordbruksföretag står för 53 procent av produktionen.

  Cirka 17,5 miljoner ”bakgårdsbönder” producerar 35 procent

  En ny grupp ”mindre” bönder, enligt ryska glasögon, som i genomsnitt har gårdar på 250 hektar. Står för 13 procent av produktionen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen