Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  Rottne slår rekord och anställer

  Skogsmaskinstillverkaren Rottne slår produktionsrekord. Huvuddelen av maskinerna går nu utomlands.

   En H11:a från fabriken i Småland. Allt mer populär i Ryssland.
  En H11:a från fabriken i Småland. Allt mer populär i Ryssland. FOTO: Rottne

  – Vi har gått från att ha varit ganska inhemska med över 50 procent av försäljningen inom Sverige i många år. Det är de två senaste åren som vi satsat på export och det är där vi kan ta stora marknadsandelar, säger Tobias Johansson, VD på Rottne.

  Totalt sålde det småländska företaget 155-160 maskiner förra året. Prognosen för i år är ytterligare 20-25 maskiner.

  Under januari 2018 noterade försäljningen all-time-high med 35 maskiner varav två tredjedelar gick på export

  – Alla våra marknader går nu för full fart, konstaterar Tobias Johansson.

  Störst i Ryssland

  Nordamerika har överträffat målen med 20-25 maskiner på årsbasis men det är i Ryssland förhoppningarna finns.

  – Ryssland kommer redan i år att bli vår största enskilda exportmarknad. Vi har hittat en jättefin och stark återförsäljare, Ferronordic, som säljer Volvo Construction Equipments maskiner där.

  Ferronordic är i grunden svenskägt och har 700 anställda på 70 orter i Ryssland. De Rottnemaskiner som säljs i Ryssland utrustas med Volvo Penta-motorer med Steg III-avgasrening eftersom det är den nivån som gäller där.

  Rottne vill fortsätta växa.

  Var finns den övre gränsen?

  – Den övre gränsen är att få tag på personal och hitta ännu fler leverantörer. Kapacitet, utrustning och maskiner har vi redan investerat i så vi är förberedda, säger Tobias Johansson.

  Under året har ett tjugotal anställts och cirka tio årsarbeten har lagts ut på legotillverkare. I dag finns det runt 240 anställda i det småländska samhället Rottne där monteringen sker.

  LÄS OCKSÅ: Hela listan: Traktorerna som eftersöks mest på BlocketLÄS OCKSÅ: Rottne på väg till SydamerikaLÄS OCKSÅ: Rottnes nya lyfter mer

  Till toppen