Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november 2017

  "Roligt att visa lantbrukets möjligheter"

  I dag har framtidens lantbruk visats upp i riksdagen inför politiker, studenter, näringsliv och företrädare för de gröna näringarna. Bakom rubriken Lantbrukets dag stod riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) och Hushållningssällskapet.

   Med hjälp av satellitbilder kan man med ny teknik styra gödselspridaren och sprutan exakt på rätt ställe på fältet.
  Bild 1/4 Med hjälp av satellitbilder kan man med ny teknik styra gödselspridaren och sprutan exakt på rätt ställe på fältet.
   Med hjälp av satellitbilder kan man med ny teknik styra gödselspridaren och sprutan exakt på rätt ställe på fältet.
  Bild 2/4 Med hjälp av satellitbilder kan man med ny teknik styra gödselspridaren och sprutan exakt på rätt ställe på fältet.
   Jesper Broberg, Hushållningssällskapets förbundsdirektör.
  Bild 3/4 Jesper Broberg, Hushållningssällskapets förbundsdirektör.
   Riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) hade i år bjudit in Hushållningssällskapet. Tillsammans ordnade de Lantbrukets dag i riksdagen.
  Bild 4/4 Riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) hade i år bjudit in Hushållningssällskapet. Tillsammans ordnade de Lantbrukets dag i riksdagen. FOTO: Privat

  Det var knökfullt i det gamla riksdagshusets första kammare då 170 personer samlades för att bland annat ta del av den senaste tekniken inom lantbruket.

  SLU-studenter, lantbrukare, riksdagspolitiker och företrädare från de gröna näringarnas företag samt teknikbolagen IBM och Telia var på plats då lantbruket fick visa upp den högteknologiska bransch som det numera tillhör.

  – Det som fascinerade var blandningen av folk som deltog. Det var många nya kontakter och extra roligt att få visa lantbrukets möjligheter, säger en sprudlande glad Jesper Broberg, Hushållningssällskapets förbundsdirektör, när dagen är över.

  En ögonöppnare

  En ögonöppnare för många var, enligt Jesper Broberg, den presentation som Henrik Stadig, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet, visade: Hur man med hjälp av satellitbilder kan styra gödselspridaren och sprutan exakt på rätt ställe på fältet.

  – Många, inte minst politikerna, blev nog förvånade över den snabba digitala utvecklingen i lantbruket. De fick upp ögonen för att lantbruket inte är någon miljöbov, utan ligger i framkant. Det var nog det som gjorde det största intrycket, säger Jesper Broberg när han ska summera Lantbrukets dag.

  Livsmedelsstrategi

  Förutom ny teknik visade även LRF Jönköping hur man arbetar regionalt och ute i verkligheten med den nationella livsmedelsstrategin.

  Riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) har tidigare arrangerat Mjölkens och Skogens dag för sina riksdagskollegor. Men årets arrangemang var ett av de större som har hållits i riksdagen.

  LÄS ÄVEN: SLU-forskare slår larm – med 15 000 kollegorPREMIUM: Tröskan fick nytt liv som inplastareLÄS OCKSÅ: Sen ansökan blev dyr historia

  Relaterade artiklar

  Till toppen