Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2008

  Rivning av Jordberga sockerbruk i startgroparna

  Jordberga sockerbruk utanför Trelleborg i Skåne börjar rivas redan nästa vecka.

  Rivningen av sockerbruket i Jordberga blir den största hittills i Skåne. Foto: Jonatan Jacobson
  Rivningen av sockerbruket i Jordberga blir den största hittills i Skåne. Foto: Jonatan Jacobson

  -Danisco kommer att få rivningslov vid byggnadsnämndens nästa sammanträde den 26 augusti. Vi har kontrollerat med berörda myndigheter och det har inte framkommit några synpunkter, säger Nisse Norling, stadsarkitekt i Trelleborgs kommun.

  Danisco har nyligen skrivit kontrakt med entreprenören Trellegräv som inom kort påbörjar det omfattande rivningsarbetet.

  Tomt i nästan åtta år

  – Det är ingen som har visat intresse för lokalerna. Gamla sockerbruk är svåra att använda för andra ändamål, säger Hans Adolfsson, administrativ chef på Daniscos svenska huvudkontor i Arlöv.

  Jordberga sockerbruk byggdes 1890-1891 men har stått tomt sedan betkampanjen 2000.
  Genom åren har ett par aktörer visat intresse för den spatiösa fabriksbyggnaden. Skånska Biobränslebolaget har förekommit i diskussionerna.

  – Men det har inte resulterat i något substantiellt. Byggnader som står tomma för med sig underhållskostnader, men är också en säkerhetsrisk, säger Hans Adolfsson.

  Förutom Daniscos pellets- och melasslager på bruksområdet ska alla fabriksbyggnader rivas. Något som enligt Jonas Jönsson på Trellegräv kommer att ta ett år.

  Största rivningen i Skåne

  – Det här är den största rivningen hittills i Skåne, säger Jonas Jönsson.

  Vad Danisco ska göra av marken i Jordberga är i dagsläget oklart, berättar Hans Adolfsson som inte heller vill uppge något om rivningskostnaderna.

  Det är inte bara Jordberga som ska jämnas med marken. Köpingebro sockerbruk utanför Ystad ska vara helt nedmonterat till den 1 oktober 2010.

  Johan Joelsson

  Till toppen