Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2018

  Risodlare skeptiska till minskade riskontroller

  FUKUSHIMA.

  Sju år efter kärnkraftshaveriet i Fukushima vill myndigheterna dra ner på kontrollen av ris från området. Konsumenterna är dock tveksamma. Två av tre vill att allt ris ska testas även fortsättningsvis.

  Med tanke på att tre härdsmältor ligger och pyr mindre än 25 mil från Tokyo så är det anmärkningsvärt hur snabbt livet återgått till det normala för de flesta japaner.

  Sedan haveriet den 11 mars 2011 har den förbjudna zonen runt kärnkraftverket har undan för undan krympts och de flesta av de mer än 300 000 som evakuerades efter katastrofen har fått tillstånd att flytta tillbaka. Mer eller mindre mot sin vilja.

  Efter en saneringsinsats som kostat många miljarder svenska kronor och bland annat inkluderat skrubbande av hustak och ytterväggar samt bortforsling av det översta jordlagret uppger de styrande att radioaktiviteten sjunkit markant och att det därför är säkert att bo i området och även äta de livsmedel som produceras där.

  2,1 miljoner ton ris har testats

  Vad gäller basfödan ris så tycks också en allmän rekommendation om att sprida kaliumklorid på fälten ha haft effekt – det är ett salt som hindrar risplantorna att absorbera cesium.

  Halterna av cesium ligger numera generellt under gränsvärdet 100 bequerel (i Sverige sattes gränsvärdet till 300 bequerel efter Tjernobylhaveriet).

  Efter att ha screenat 60 miljoner 20-kilossäckar med ris (sammanlagt 2,1 miljoner ton) och inte hittat några problemsäckar sedan 2015 menar myndigheterna att de obligatoriska testerna inte längre är nödvändiga utan kan ersättas med stickprov.

  Förslaget har dock inte vunnit något större gehör hos den japanska allmänheten och även odlarna själva ser helst att den fortsätter. Innan kärnkraftshaveriet låg Fukushima län på fjärdeplats i Japan när det gäller risodling, med en årlig skörd på 445 000 ton. Efter haveriet har länet rasat till tionde plats och i butik säljs riset från Fukushima ofta 20 till 30 procent billigare än ris från övriga Japan.

  – Vi har svårt nog att få avsättning för våra produkter som det är nu. Tar de bort den obligatoriska screeningen riskerar vi att skrämma bort kunderna helt, säger en talesman för den lokala jordbrukskooperationen.

  Hög medelålder

  EU beslutade i december i fjol att häva importrestriktionerna för livsmedel från Fukushima och åtta angränsande län, men detta väntas inte hjälpa situationen nämnvärt då importen är förhållandevis liten.

  Just nu pågår förberedelserna för risodlingen som bäst i Fukushima och resten av Japans nordliga län. Hos en mindre odlare som ATL besöker torkas odlingsriset på tidningspapper utlagda på tatamimattor. När det torkat drivs det upp till plantor som sedan ofta planteras för hand. Risfälten är i allmänhet små och det mesta av arbetet görs manuellt eftersom det knappast lönar sig att köpa in dyra maskiner.

  Ytterligare en anledning till varför många fruktar att kärnkraftshaveriet på sikt kommer att bli dödsstöten för jordbruket i Fukushima län är att medelåldern i branschen ligger över 60 år.

  – Var det svårt att locka ungdomar till yrket innan så har det blivit i princip omöjligt nu. Jag tror det kommer att bli svårt att hitta någon som vill ta över den dag jag inte orkar längre, säger en odlare.

  Testresultat ris, Fukushima län, icke godkända prover

  2011: 867

  2012: 71

  2013: 28

  2014: 29

  2015: 0

  2016: 0

  2017: 0

  Areal risfält som årligen besprutas med kaliumklorid: 68 000 hektar

  Källa: Fukushima län

  Härdsmältorna i Fukushima

  Den 11 mars 2011 slog en gigantisk flodvåg ut kylsystemen i kärnkraftverket Fukushima No 1 och ledde till härdsmältor i tre av verkets reaktorer. Enorma mängder radioaktiva ämnen läckte ut i vad som fram till dess brukade beskrivas som Japans ”kornbod”. Ris, grödor och kött fick kasseras när extremt höga halter av främst cesium-137 uppmättes och omvärlden införde omgående importförbud på japansk mat.

  LÄS MER: Japanska lantbrukare vann i rättenLÄS OCKSÅ: Japans bönder hårt drabbade

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen