Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april 2018

  Riskkapitalet ”sista pusselbiten”

  Därför satsar Lantmännen, HK Scan och LRF 100 miljoner kronor på ett riskkapitalbolag.

   Sofia Hyléen Torsson, vd på HK Scan Sverige.
  Bild 1/2 Sofia Hyléen Torsson, vd på HK Scan Sverige.
   Anders Källström, vd LRF.
  Bild 2/2 Anders Källström, vd LRF.

  Enligt de tre aktörerna ska det gemensamma bolaget ”Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare” bistå med kapital och kunskap för tillväxt och konkurrenskraft inom svensk animalieproduktion och växtodling.

  Bolagets roll blir att gå in med finansiering motsvarande topplånet i ett projekt.

  Och det handlar om lån, inte om att köpa ägarandelar i lantbruksföretaget som ett traditionellt riskkapitalbolag, understryker Per Olof Nyman vd på Lantmännen.

  – Det är frågan om den sista pusselbiten i en investering som banken alla gånger kanske inte är komfortabel att täcka. Hur stor andel avgörs från fall till fall men lite grovt räknat kommer vår del att handla om kanske 5-10 procent av den totala investeringen, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Riskpengar till jordbruket

   Per Olof Nyman, vd på Lantmännen.
  Per Olof Nyman, vd på Lantmännen.

  Tillväxtbolaget ska inte vara vinstdrivande utan lånet till lantbrukaren ska betalas tillbaka med en tidhorisont på fem år men ges till ”attraktiva och konkurrenskraftiga villkor”.

  Riktlinjer inte spikade

  Vilka kriterier som ska gälla för att bli aktuell för lån från Tillväxtbolaget är ännu inte klarlagda. Men grunden är att lantbruksföretaget har en solid affärsidé. Syftet med investeringen måste också vara att lyfta produktionsförutsättningarna på gårdsnivå, enligt Sofia Hyléen Torsson, vd på HK Scan Sverige.

  Det kan bli frågan om stöd till expansionsinvesteringar i redan befintlig verksamhet eller ren nystart. Men det kommer också att handla om att ge aktivt stöd och ekonomisk rådgivning till låntagaren

  – Vi ska erbjuda kapital till investeringar som syftar till en modernisering och uppskalning av produktionen. Vi vill också tillföra vår kompetens och kunskap i någon typ av styrelse eller gårdsråd, säger Sofia Hyléen Torsson.

  Efterlyser mer kapital

  De tre ägarna satsar tillsammans 100 miljoner kronor men förhoppningen är att även andra aktörer, inte minst från offentligt håll, ska bidra med kapital.

  – 100 miljoner kronor kan tyckas lite i sammanhanget när behoven är så stora men nu har vi skapat en plattform där vi möjliggör för andra aktörer att kliva in. Nu satsar branschen och det är en viktig signal inte minst till det statliga investeringskapitalet att gå in och skala upp tillgången på kapital, säger Anders Källström, vd på LRF.

  LÄS OCKSÅ: Gröna papper kan ge billigare lånLÄS OCKSÅ: Neonikotinoidernas framtid avgjordLÄS OCKSÅ: Så ser marknaden för begagnade traktorer ut

  Relaterade artiklar

  Till toppen