Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti

  Riskfylld rapssådd i kruttorr jord

  Påarp.

  Inget regn på över en månad, men höstrapsen måste ändå sås. Tidigare i veckan fick Martin Krokstorp i Skåne chansa på att regnet snart kommer.

  På Krokstorps gård i Skåne, som ATL besökt tidigare under året, hade det i onsdags (19/8) inte regnat sedan den 15 juli.

  – Vi har ingen som helst fukt, utan förlitar oss på att vädret vänder. Så här torrt (vid sådd) har jag aldrig upplevt att det varit tidigare, säger Martin Krokstorp.

  Han och hans far ställde om till conservation agriculture 2016. I år sår de bland annat raps på 70 hektar direkt i rödsvingelvall som glyfosatbehandlades den 1 augusti.

  – Det har vi provat vid två tillfällen tidigare med gott resultat. Vi får mycket av grässvålen kvar som en naturlig ogräsbroms, så vi hoppas att vi slipper ogräsbehandla efter sådd.

  Osäker sådd

  I år har han blandat rapsutsädet med alexandrinerklöver. Klövern blir en kompanjongröda som fixerar näring, bygger struktur och kan även hjälpa till mot vissa insekter.

  – Klövern får växa med rapsen i höst och sedan fryser den bort i vinter.

  Spannmålsskörden i år blev en hektisk historia. Det varma och torra vädret de senaste veckorna har visserligen gjort sådden osäker, men gav väldigt bra förutsättningar för tröskning.

  – Det har varit full fart med trösket och inget annat. Det är första gången vi tröskar först helt och hållet innan vi sår.

  På väg åt rätt håll

  Rödsvingel gav väldigt bra skörd i år. Raps, höstvete och vårkorn bedömer han gav omkring normalskörd. Havren led av torka både under våren och sensommaren och låg 10-15 procent under normalskörd.

  – Vi upplever, kanske med något partiska ögon, att grödorna har klarar de här påfrestningarna bra. Så vi tycker vi är på väg åt rätt håll.

  Lite åskmuller hörs en bit bort, men vad gäller den sådda rapsen vågar inte Martin Krokstorp ta ut något i förskott.

  – Det värsta scenariot är att vi får en 20 millimetersskur de närmaste dagarna och att det sedan blir torrt igen. Så att det gror och sedan torkar ut igen. Men det blir längre och längre nätter och förhoppningsvis mer och mer dagg, så jag hoppas fukten ska hålla liv i den.

  Fakta: Conservation Agriculture

  Inom conservation agriculture rörs marken så lite som möjligt, till förmån för naturens egna processer. Mellangrödor, kompanjongrödor och växtföljder väljs för att ge olika funktioner. De håller kvar näringen i jorden, ger mat åt maskar och mikroorganismer och gör det svårare för skadegörare. På lång sikt ska det gynna bördigheten, motverka utarmning och minska behovet av kemiska insatser.

  Ekonomiskt upplever de flesta också att det finns en tydlig fördel med mycket mindre bränsle- och tidsåtgång.

  Relaterade artiklar

  Till toppen