Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2017

  Risk för snö i norr – med mycket otröskat

  Spannmålsskörden går fortsatt trögt i norra Sverige. Och nu är det dessutom risk för snöfall i området. Stora värden kan gå förlorade.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  – Situationen är tuff. Det är katastrof och stora värden som står på spel, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten om det rådande väderläget den senaste tiden.

  Det som behövs nu är kallare nätter så att grönskotten fryser bort, och varmare och torrare väder så att bönderna kan tröska, fortsätter hon. Samtidigt kommer rapporter om risk för snöfall i norr. SMHI har under dagen utfärdat en klass 1 varning för tidigt snöfall över Norrbotten och Västerbotten.

  LÄS ÄVEN: Här har det regnat mest

  10 procent tröskat

  I norr har det rådande väderläget hittills gjort att många lantbrukare knappt har fått ut skördetröskorna, enligt mjölk- och köttbonden Micael Forslund.

  – Så hemskt år som i år har jag inte varit med om att det har varit under mina 40 år. Det har blivit bra spannmål i år, men den är svår att ta in och halmen är omöjlig eftersom det regnar och är blött, säger Micael Forslund.

  Själv räknar han med att han har fått in tio procent av spannmålen.

  Ingen halm hemma

  – Det känns rent ut sagt jättetråkigt, och att man har fått in noll procent halm som är lika viktigt som spannmålen. Spannmål kan man ju köpa men halm är svårt att få tag på över hela landet.

  ATL-TV: Det finns fortfarande hopp

  Utan spannmålslagret från förra året hade utgångsläget varit jättejobbigt, fortsätter Micael Forslund. Själv uppskattar han att det föll 150 millimeter regn i september, och att det hittills har fallit 60 millimeter i oktober. Med så mycket vatten har jordarna svårt att bära de tunga maskinerna.

  Vad säger dina kollegor i branschen om skördeläget?

  – De flesta är förtvivlade.

  Ett snöfall är just nu bland det värsta som kan inträffa.

  – Kommer snön så är det kört. Vi har tröskat i december tidigare, men det är inte optimalt. Då måste det vara torra jordar.

  LÄS ÄVEN: Katastrofläge för spannmålen i norra Sverige

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen